Socialistul Gustavo Petro (62 ani), un politician cu formație de economist (fost senator și fost primar al Bogotei), a fost ales duminică președintele Columbiei, obținând – în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin – 50,49% din sufragii. Contracandidatul său, independentul Rodolfo Hernandez, un inginer și antreprenor miliardar în vârstă de 77 ani, a obținut 47,26% din sufragii. De remarcat că este pentru prima oară în două secole când, în urma rezultatelor primului tur de scrutin, Dreapta nu reușește să fie reprezentată în cel de-al doilea tur. De asemenea, este pentru prima oară în istoria Columbiei când la președinția țării ajunge un politician de stânga. Și tot o premieră în istoria acestei țări este alegerea în funcția de vice-președinte a unei afro-descendente, o activistă de frunte feministă și ecologistă radicală. Victoria lui Gustavo Petro este cu atât mai importantă cu cât prezența la urne a fost fără precedent, de 57%.
”Astăzi, a declarat duminică seară Rodolfo Hernandez, majoritatea cetățenilor au ales celălalt candidat… Accept rezultatul așa cum este el. Îi urez lui Gustavo Petro să știe să conducă țara și să fie fidel discursului său împotriva corupției”. Predecesorul lui Gustavo Petro, conservatorul Ivan Duque, a declarat și el că l-a contactat telefonic pe noul ales pentru a-l felicita în calitatea de nou președinte al poporului columbian” și au convenit să se întâlnească în zilele următoare pentru a proceda ” la o tranziție armonioasă, instituțională și transparentă”.
Presa locală, corespondenții agențiilor de presă străine subliniază în relatările lor că tinerii, care în tot cursul anului trecut s-au aflat în stradă, au jucat un rol decisiv în alegerea lui Gustavo Petro. Tot ei s-au aflat cu sutele pe străzile capitalei columbiene, Bogota, pentru a celebra duminică seară victoria acestuia.”Suntem realmente bucuroși”, declara pentru corespondentul RFI tânărul Ivan, în vârstă de 25 ani. ”Sunt bucuroasă, fericită”, spune Iuliana, o tânără de 24 de ani. ”În fine, spun ei, în Columbia există o guvernare de stânga, progresistă, incluzivă, care se preocupă de soarta oamenilor, care include comunitățile etnice, femeile, țăranii, indienii, o guvernare care ascultă vocea tuturor, vocea defavorizaţilor”. Există însă temeri serioase legate de posibilele acțiuni ale opoziției, având în vedere că președintele nou ales nu beneficiază de susținerea unei majorități în parlament.
În campania sa electorală, Gustavo Petro a promis importante schimbări economice și sociale. Adversarul numărul unu în platforma sa electorală au fost inegalitățile sociale. În programul său au figurat: studii universitare gratuite, sistem nou de sănătate publică și pensii publice, tranziție ecologică, promovarea unei economii bazate pe agricultură și turism și relansarea negocierilor cu încă existentele grupări înarmate, în vederea pacificării țării. Este evidentă influența trecutului său de guerillero, convertit apoi în social-democrat.