sâmbătă, 11 iulie, 2020
24.7 C
București

Ungaria: Televiziunea publică, noua miză a protestelor anti-Orban

Deputați ai opoziției au transformat, luni, sediul televiziunii publice din Budapesta (MTVA) – pe care o acuză de părtinire în difuzarea informațiilor – în teatrul celei de a șasea zi de frondă împotriva premierului Viktor Orban.

Sindicatele au anunțat deja că dacă noua lege a muncii va fi promulgată de președintele țării, ele vor declanșa o grevă generală.

Corespondentul RFI la Budapesta relatează că, după ce au petrecut 24 de ore în birourile MTVA, cei aproximativ 12 parlamentari din opoziție au acceptat, la cererea poliției, să părăsească clădirea, fără însă să li se permită să transmită opiniei publice petiția cu cererile lor. Această frondă a început după ce a fost votată o lege privitoare la legislația muncii, lege ce a provocat nemulțumire în rândul opiniei publice ungare. Noua legislație stabilește până la 400 numărul orelor suplimentare pe care angajatorii pot să le pretindă, anual, salariaților lor, plătibile, însă, trei ani mai târziu. Este, practic, echivalentul a două luni de muncă, ceea ce opoziția și sindicatele consideră a fi crearea legii «sclaviei». Peste 80% dintre cetățenii Ungariei, a constatat corespondentul RFI, se opun acestei legi. După mai multe zile de proteste, uneori violente, în fața Parlamentului ungar – la cea de duminică au participat circa 15.000 de cetățeni – mișcarea s-a deplasat luni în fața sediului Televiziunii publice (MTVA), acuzată pentru felul deformat în care relatează despre manifestațiile din ultimele zile din Budapesta. Luni seară, relatează corespondentul RFI, în fața MTVA se mobilizaseră mai multe mii de persoane, îndeosebi tineri. MTVA este acuzat că este totalmente acaparat de partidul Fidesz al lui Viktor Orban, motiv pentru care mulți denumesc acest post de televiziune drept «o fabrică de știri false».

Apel la continuarea protestelor

Eurodeputatul Peter Niedermuller, membru al opoziției, s-a aflat luni, împreună cu grupul de deputați ungari, în fața postului public de televiziune. «Noi, a spus el în declarația făcută în fața protestatarilor, sperăm ca astfel de manifestații să continue în zilele următoare la Budapesta. Am avut manifestații sâmbătă, duminică, la care au participat peste 10.000 de persoane și sper că astfel de acțiuni vor continua în Ungaria. Nu doar la Budapesta, ci și în alte mari orașe. Nu este vorba de una sau două noi legi, ci de întreg sistemul ce acționează în prezent contra democrației și libertății… Iar noi, reprezentanți ai opoziției ungare, dorim restaurarea democrației, a libertății presei și a libertății, în general, în țară…». Niedermuller a subliniat de asemenea că «Parlamentul European și Comisia Europeană trebuie să spună foarte clar că ceea ce se petrece în Ungaria nu are nimic de a face cu normele europene, cu principiile europene și că noi ne vom bate pentru ele».

MTVA «nu este o televiziune privată a Fidesz, ci o televiziune a poporului ungar, finanțat din Impozite», au declarat deputații protestatari într-un comunicat după ce au fost dați afară din clădirea postului. Corespondentul RFI semnalează un fapt inedit: opoziția de stânga, cea liberală și extrema dreaptă au defilat sub aceeași banderolă duminică și luni. Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, a acuzat deputații din opoziție că au violat legile în vigoare pătrunzând în clădirea postului de televiziune, deși legea autorizează intrarea unui deputat într-o instituție publică. Purtătorul de cuvânt a mai spus că manifestanții sunt «activiști agresivi, aflați în solda lui Geoge Soros»… care finanțează ONG-urile angajate în apărarea drepturilor omului.

                                                                              *

Luni dimineață, doi deputați ecologiști care au pătruns în clădirea postului de televiziune au fost expulzați în forță de către agenții de securitate, scene difuzate pe rețelele de socializare și aspru criticate de opinia publică. Un al treilea parlamentar a trebuit să fie urgent spitalizat după ce a fost molestat. Luni seară, remarcă ziaristul de la RFI, postul public ungar de televiziune difuza știri potrivit cărora protestatarii au fost violenți, ar fi încercat să dea foc îmbrăcămintei unui polițist și au împiedicat activitatea redacției postului MTVA.

Proteste similare au avut loc și în alte localități ale țării, inițiate de sindicate. Ele s-au concretizat, spune corespondentul RFI, prin blocarea unor autostrăzi. Cu ei s-au declarat solidari și studenții. La mijlocul săptămânii se aștepta promulgarea de către președintele țării a contestatei legi a muncii, deși o poate returna la Parlament pentru modificări. Sindicatele au anunțat deja că dacă această lege va fi promulgată, ele vor declanșa o grevă generală.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Prima lansare a unui satelit experimental din România – Globar

Compania românească CryptoDATA a lansat cu succes în stratosferă primul ansamblu de echipamente...

Oamenii de ştiinţă avertizează asupra unui val de leziuni asociate COVID-19

Beatrice Spătaru (gds.ro) Oamenii de ştiinţă au avertizat miercuri asupra...

Mărirea capacităţii de stocare a energiei, pentru a impulsiona procesul de decarbonizare

De la sesiunea plenară a PE: Comisia Europeană estimează că Uniunea va trebui să...

Ca la ei, la nimenea

Neculai Crețu Bucureștiul este împărțit în șase sectoare. Fiecare sector...