17.1 C
București
joi, 1 octombrie

Amploarea migrației forței de muncă – De ce românii aleg să plece din țară?

În România nu se accelerează creșterea economică și nu se îmbunătățește climatul de afaceri. În plus, creșterea migrației va transforma România într-o țară de pensionari.

Tot mai mulți români aleg să plece din țară fiind în căutarea unei vieți mai bune (ei preferă să plece mai ales în vest). Acest lucru face ca ocuparea posturilor vacante pentru angajații obișnuiți să devină foarte dificilă. Patronii suferă de o lipsă acută de personal, mai ales de oameni care au experiență și realizează muncă de calitate. Ei se confruntă cu dificultăți mari în găsirea de forță de muncă calificată, de care au nevoie pentru locurile de muncă vacante.

Unele firme au astfel de probleme de 2-3 ani, practic nu vin oameni la angajare sau care se prezintă și acceptă, stau doar câteva luni și pleacă. În plus, angajatorii au spus de slaba pregătire a tinerilor absolvenți din ziua de azi. De asemenea ei consideră că există o concurență mare pe piață, ceea ce influențează foarte mult atragerea forței de muncă de către anumite firme.

Patronii doresc să-și păstreze angajații însă nu-i pot convinge suficient deoarece salariile nu sunt la nivelul așteptărilor acestora. Deja în țara noastră există o lipsă de mână de lucru, tinerii nu vor să se angajeze pe salariu minim pe economie, ei doresc să plece din țară, iar cei care vor rămâne sunt în majoritate oameni de vârstă mijlocie sau de vârstă înaintată. În țara noastră populația este deja obișnuită ca generațiile tinere să plece peste granițe și să-și caute de lucru în alte țări ale Europei. Astfel se explică de ce populația României este îmbătrânită, iar în câțiva ani va fi alcătuită din pensionari, pentru care nu va avea cine să muncească.

Oameni calificați pleacă masiv din țară pentru că doresc să muncească în străinătate din motive financiare. Migrația forței de muncă a devenit un fenomen de masă, zilnic pleacă 3 români din țară la fiecare oră. Estimările privind amploarea migrației forței de muncă arată clar că în țara noastră există o criză de oameni, de personal, de muncitori, de mână de lucru.

Domeniile cele mai afectate de lipsa de personal pe piața forței de muncă sunt: construcții, textile-confecții, servicii în domeniul hotelier sau al restaurantelor și altele. Cele mai afectate sunt firmele de construcții din România dar și cele de textile, tricotaje sau confecții. Foarte mulți angajați și-au părăsit locul de muncă atunci când au găsit oportunitatea de a pleca la un alt job în străinătate.

Cele mai afectate sunt firmele mici, comparativ cu firmele medii sau mari. Această criză de mână de lucru apare în diverse domenii. În construcții există o lipsă de personal indiferent de mărimea firmei. În textile se pare că oamenii nu sunt mulțumiți de calitatea jobului și mai ales de nivelul redus de salarizare. Astfel se explică fluctuația mare de personal, cei care vin stau o perioadă scurtă de timp și apoi pleacă, iar unii când aud că salariul este minim pe economie nu-i mai interesează postul respectiv.

Managerii de firme au dificultăți în ocuparea locurilor libere de muncă, acestea se datorează în principal emigrării muncitorilor români, plecării lor în străinătate. Deși angajatorii au abilitatea de a găsi personal, ei nu reușesc să-i convingă pe oameni să rămână, pentru că salariile pe care ei le pot oferi în prezent sunt prea mici. Antreprenorii au în vedere două soluții: să aducă personal din alte țări îndepărtate, sau să-și deschidă noi afaceri peste granițe, de exemplu în Bulgaria. Cu siguranță au îndoieli cu privire la faptul dacă firma va merge sau nu în Bulgaria, dar pe de altă parte sunt încântați de avantaje.

Ei pot apela la serviciile unei firme de contabilitate în Bulgaria sau la serviciile unui avocat sau consultant român de afaceri. Avantajele înființării unei firme în Bulgaria sunt legate de taxe, impozitul pe profit și dividende. Cu siguranță taxele sunt mai mici ca în România și acest lucru contează foarte mult pentru antreprenori. Nu există riscuri valutare pentru că în Bulgaria cursul monedei este mereu reglementat de stat.

În ceea ce privește impozitul pe profit (diferența dintre veniturile și cheltuielile societății), acesta este de 10%, cota de impozitare este foarte mică comparativ cu alte țări europene. Un alt aspect important este impozitul pe dividende care în Bulgaria este de 5%.

Deficitul de forță de muncă care a apărut deja de câțiva ani la firmele din România pe fondul emigrației populației afectează dezvoltarea acestor firme pentru că ele nu au personal suficient, iar pe de altă parte au costuri legate de forța de muncă. Firmele s-au confruntat cu probleme legate de angajarea de personal și în plus nemulțumirea lor s-a datorat și faptului că vânzările lor au scăzut. Firmele urmăresc să pună accent pe creșterea gradului de tehnologizare pentru a-și crește productivitatea și desigur și calitatea produselor. În acest mod firmele pot avea succes, pot fi mai competitive în țară sau în străinătate.

- PUBLICITATE -

3 COMENTARII

  1. Către premier comentarist , domnule mata daca nu esti plătit pentru ce scrii ai o problema la directie. Încearcă sa fi mai calm si limpede(in exprimare). Daca însă iei bani pentru mizerii esti in trend cu multi !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW