-4.5 C
București
duminică, 17 ianuarie

Macron pregătește împreună cu Trump “o inițiativă importantă” pentru contracararea COVID-19 și se consultă cu Vladimir Putin

Toată presa internațională – scrisă și audiovizuală – publică cifre tot mai îngrijorătoare privind evoluția pandemiei de coronavirus. De la apariția virusului, spun unele statistici, la nivel mondial au murit 22.920 persoane, majoritatea în Europa. Potrivit altor statistici, s-au înregistrat aproape jumătate de milion. Statele Unite au depășit Italia și China, devenind țara cea mai afectată de pandemie, cu 81.321 contaminați.

În timp ce Spania devenise joi a doua țară greu lovită de virusul ucigaș, după Italia și înaintea Chinei sub aspectul numărului de victime, Statele Unite au depășit pragul de 1.000 morți, putând deveni următorul epicentru al pandemiei. Vine din urmă și Regatul Unit, care joi se apropiase de 500 decese înregistrate.

Un bilanț oficial publicat joi seară consemna în Franța 1.696 decese de la începutul epidemiei și 3.375 pacienți în reanimare. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate alte 365 decese. În spitalele franceze se află la ora actuală 13 904 pacienți.

Emmanuel Macron pregătește o inițiativă comună cu Donald Trump

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat în noaptea de joi spre vineri că se află în curs de a pregăti, împreună cu președintele Donald Trump, dar și cu alte țări, “o nouă inițiativă importantă” vizând contracararea răspândirii virusului ucigaș și prevenirea unor grave efecte sanitare și economice. Macron a precizat că a avut o serie de discuții “foarte bune” cu președintele Trump și cu alte țări. Vineri dimineață, Emmanuel Macron nu oferise precizări asupra conţinutului inițiativei.

La rândul său, Casa Albă a comunicat că cei doi lideri au convenit asupra “importanței unei strânse cooperări prin intermediul G7, G20 şiP5 (cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU) în vederea ajutorării organizațiilor multilaterale, în special Organizația Mondială a Sănătății, FMI și Banca Mondială, la eliminarea rapidă a pandemiei și la diminuarea impactului economic al acesteia”.

Consultare Macron-Putin privind combaterea virusului ucigaș

O videoconvorbire a avut loc joi între Emmanuel Macron și Vladimir Putin, la iniţiativa președintelui Franței, precizează un comunicat al Kremlinului. Cei doi lideri s-au informat reciproc asupra măsurilor luate de Rusia și Franța pentru contracararea propagării virusului și pentru reducerea la maximum a consecințelor socio-economice nefaste ale epidemiei. Potrivit comunicatului emis de Kremlin, cei doi lideri au fost de acord să-și coordoneze eforturile în vederea repatrierii resortisanților francezi și ruși către țările de origine, dar și asupra condițiilor ce trebuie create pentru transportul mărfurilor sial echipamentelor medicale. S-au angajat să colaboreze în cadrul Consiliului de Securitate al ONU în lupta comună împotriva coronavirusului.

foto: By Shealah Craighead – Flickr, The White House on Flickr, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=69838514

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. DECI NU S_A LUAT NICIO MASURA CONCRETA IN PRIVINTA MEDICAMENTELOR EFICIENTE IN LUPTA CU VIRUSII. VEZI HIDROXICLORCHINA SI AZITROMICINA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW