sâmbătă, 28 martie, 2020
11.8 C
București

Stadiul Relațiilor interrasiale în era Trump

Relațiile interrasiale dintre cetățenii americani reliefează o serie de dezacorduri cu privire la interacţiunile dintre aceștia, cu excepția credinței generale conform căreia acestea lasă de dorit în general, potrivit unui nou studiu publicat marți de Centrul de Cercetare Pew.

Dintre cei chestionați, conform răspunsurilor, 58% apreciază că relațiilor rasiale sunt, în general, rele. Răspunsurile cetățenilor de culoare au fost cele care au înclinat balanța către un procent de 71% către un răspuns nefavorabil, urmate de 60% din hispanici și 56% din albi. Mai mult de jumătate dintre americani au afirmat că relațiile rasiale se înrăutățesc, 30% rămânând la fel, iar un procent scăzut de 17% a arătat că se îmbunătățesc.

În timp ce majoritatea americanilor de culoare consideră că țara nu a făcut pași suficienți în eforturile depuse pentru promovarea egalității (78%), albii au susținut încercările statului de a oferi drepturi egale au avut succes (43%), o altă parte, în procent de 37% consderând procesul ca fiind unul întârziat.

Sondajul arată, de asemenea, diviziuni clare pe linii rasiale, problema cea mai mare fiind reprezentată de discriminarea rasială, susțin 84% dintre cei de culoare, 67% dintre latini și 71% din asiatici, doar 48% dintre albi fiind de acord iar 52% dintre albi considerând că această problemă nu există, informează CNN.

Deși liderii sunt cel mai ușor de blamat pentru tipica melodramă rasială americană, o bună parte din cetățeni consideră că aceasta a fost încurajată de politicile promovate de actualul lider american Donald Trump. Constituind aproape o normalitate, americanii se confruntă cu o problemă care se poziționează chiar la suprafața politicii promovate de acesta.

În viziunea acestora, astfel, a devenit doar o iluzie care distrage atenția de la ceea ce se întâmplă chiar în fața lor. Trump a spulberat această iluzie. A criticat politica „cetățeniei” a lui Obama, a catalogat mexicanii drept „violatori” și „criminali”, a propus interzicerea pătrunderii în America a tuturor musulmanilor, a insistat pe nevoia de „lege și ordine” și, de asemenea, a argumentat faptul că problema imigrației schimbă caracterul național al Statelor Unite, a declarat pentru Times – Eddie Glaude, Profesor al Religiilor și Studiilor afro-americane de la Universitatea din Princeton.

Trump a promis să desființeze Obamacare și să ofere o alternativă „frumoasă” pentru a face Mexicul să plătească pentru zid și pentru a restabili măreția americană în domeniul industriei și nu numai – locuri de muncă și scutirea de taxe incluse. Aproximativ două treimi dintre americani (63%) au raportat că moștenirea sclaviei afectează în prezent poziția cetățenilor de culoare în societatea americană, o mare parte sau o sumă echitabilă, dar aceștia au fost mult mai înclinaţi să afirme că poziția lor în societate a fost afectată, în măsură de 84%.

Aspirația către un moment în care lucrurile erau mai simple şi furia asupra superiorității pierdute asupra oamenilor din alte rase și etnii nu vor dispărea pe cont propriu. „Până în 2045, America va fi o națiune majoritar-minoritară. Demografia nu este destinul și simplul fapt că poporul alb va fi o minoritate nu garantează faptul că țara va deveni dintr-o dată o societate mai dreaptă rasial.”

Ceea ce a fost atât de mult ascuns – sau intenționat ignorat – este acum deschis. Americanii vor trebui să decidă dacă această țară va rămâne sau nu rasistă. „Pentru a lua această decizie, va trebui să evităm capcana de a pune povara păcatelor noastre naționale pe umerii lui Donald Trump. Trebuie să apelăm nu numai la cuvinte urâte ci și practicile politice. Trebuie să privim spre interior și să abordăm o atitudine de genul: Trump este noi, sau mai bine, tu”, scrie Eddie Glaude.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Antonio Guterres: “Este nevoie de 3.000 miliarde de dolari” pentru ca Sudul planetei să combată coronavirusul

În condițiile în care pandemia de coronavirus continuă să câștige teren și peste 25.000 persoane au murit deja la...

Coronavirus: Noi vești îngrijorătoare de pretutindeni în lume

Sâmbătă, peste 300.000 de contaminați cu coronavirus erau diagnosticați în Europa. Jumătate din ei sunt în Italia (86.498) și...

Londra, în fața unui adevărat “tsunami” de morți și contaminați cu coronavirus

Regatul Unit a depășit încă de joia trecută cifra de 100 morți în decursul unei zile. Are loc o...

Premierul Boris Johnson și ministrul britanic al Sănătății, testați pozitiv cu Covid-19

Într-un video difuzat vineri pe rețelele de socializare, primul ministru al Regatului Unit, Boris Johnson, a anunțat că a...

TRENDING

Nicolae Croitoru: poet şi prozator

La începutul săptămânii trecute la sediul...

Calendar

Astăzi La Teatrul Excelsior,...