Caută pe site
Publică anunț în ziar
curierul-national-logo Logo-Curierul-National-Blck
Publică anunț în ziar
  • Actualitate
  • Economie
    • Agricultură
    • Asigurări
    • Auto
    • Companii
    • Construcții
    • Energie
    • Finanțe și Bănci
    • Fiscalitate
    • HR
    • Imobiliare
    • IT
    • Retail
    • Transporturi
    • Turism
  • Extern
  • Politic
  • Cultură și Educație
  • Sport
  • Opinii
Reading: Gustul ca patrimoniu: element de patrimoniu imaterial UNESCO, propus de asociația CRIES pentru reinterpretare
Distribuie
Curierul NationalCurierul National
Search
  • Actualitate
  • Economie
  • Extern
  • Opinii
  • Politic
  • Sport
  • Salvate
  • PUBLICAȚIA
    • Despre noi / Contact
    • Publicitate
    • Fonduri Europene
    • Redacția
Have an existing account? Sign In
Follow
Cultură și Educație

Gustul ca patrimoniu: element de patrimoniu imaterial UNESCO, propus de asociația CRIES pentru reinterpretare

Curierul Național
Autor Curierul Național
Publicat 2 noiembrie 2022
Distribuie

Două componente din programul La Pas al asociației CRIES, parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, propun abordări ale relației dintre hrană și cultură, într-un demers ambasadorial al temei.

– „La Pas în cartiere”, o serie de patru evenimente de tip „picnic intercultural”, are o ultimă prezență în Timișoara, în parteneriat cu Politehnica Timișoara și CiviCultura.

– În cadrul „Gustul ca patrimoniu”, un program CRIES produs începând cu 2018, a fost lansată provocarea de promovare a ideii de gastronomie ca element de patrimoniu imaterial, prin reinterpretarea în cheie locală a borșului ucrainean, aflat pe lista Patrimoniului UNESCO, se vede într-un comunicat de presă.

„La Pas în cartiere” este una din componentele programului La Pas/ Slowing Down din 2022 al asociației CRIES și se derulează în patru ediții de-a lungul anului 2022, sub tema unor picnicuri interculturale și responsabile. În data de 3 noiembrie 2022 va avea loc ultimul eveniment din serie, „La Pas în curte la Electro”, în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara și CiviCultura. Studenții sunt invitați să petreacă timp de calitate împreună, prin experiențe și dialoguri în jurul unor teme precum hrană sănătoasă, combaterea risipei, colectarea selectivă, grija față de mediu, evenimente sustenabile sau schimburile între culturi. Între orele 11.00 și 16.00, la Biblioteca Universităţii Politehnica din Timişoara, se va găti ciorbă în ritm de muzică și după principii Slow Food (bun-curat-etic), se va încerca borcanul anti-risipă și se vor degusta produse din comerțul responsabil, se vor răsfoi cărți despre creștere și descreștere economică, economie circulară, reziliență, hrană și se va intra în dialog cu cercetătorii invitați. Primii 100 de studenți vor primi vouchere în valoare de 20 lei pentru a-și achiziționa mâncare sănătoasă în cadrul evenimentului.

Componenta „Gustul ca patrimoniu” din 2022 a fost lansată în luna august cu un apel național către bucătari pasionați de gastronomie artizanală, care au fost invitați să candideze pentru o rețetă de borș, gătită în contextul gastronomiei locale din care aceștia provin. Un moment important al componentei „Gustul ca patrimoniu” a fost reprezentat de organizarea unui atelier de gătit borș, de către două refugiate de război din Ucraina, în cadrul „LA PAS. Festival de gastronomie artizanală”, pe 25 septembrie 2022. Peste 300 de porții de borș au fost servite participanților la festival, în prezența domnului Oleksandr Pinchuk, secretar I al Ambasadei Ucrainei în România, care a subliniat că această manifestare este una de diplomație soft. Borșul ucrainean este din iulie 2022 pe Lista patrimoniului imaterial UNESCO pe cale de dispariție: „borșul este considerat parte a țesutului societății ucrainene, moștenirii culturale, identității și tradiției acesteia.” (extras dintr-o comunicare oficială UNESCO).

Orașele Timișoara, Făgăraș, Târgu Mureș, Cluj, Turda, Odorheiu Secuiesc și Iași vor găzdui în următoarele două săptămâni o serie de evenimente gastronomice, folosind în prepararea borșului ingrediente locale și având libertatea să propună propriile rețete. Demersului „Gustul ca patrimoniu” i s-au alăturat bucătari slow-food, bistrouri care promovează alimentația sănătoasă, precum și profesioniști din mediul universitar, care vor găti împreună cu studenții.

Astfel, în perioada 1 – 11 noiembrie 2022, șapte bucătari și echipele lor, din diferite zone ale țării, vor găti o rețetă de borș, promovând în rândul comunităților locale hrana ca parte a patrimoniului imaterial și contextul programului „Gustul ca patrimoniu” din Timișoara, viitoare Capitală Europeană a Culturii în 2023.

Evenimentele Gustul ca patrimoniu din țară:

Restaurant Casa Terra Făgăraș, 4 noiembrie 2022

Centrul Comunitar Gastronomic Turda, 4 noiembrie 2022

Restaurant J’ai Bistrot Târgu Mureș, 6 noiembrie 2022

Restaurant CUIB Iași, 6 noiembrie 2022

- Publicitate -

Restaurant Gondűző Odorheiu Secuiesc, 8 noiembrie 2022

Restaurant Green Aware Timișoara, 9 noiembrie 2022

Universitatea de Științe Agricole din Cluj-Napoca, 11 noiembrie 2022

Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Producător: Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare

Distribuie articolul
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Reddit Telegram Email Copy Link Print
Distribuie
Articolul anterior Ucraina: Moscova și-a dat acordul pentru reluarea exporturilor de cereale prin Marea Neagră
Articolul următor Gusturile nu se discută. Dar se fac sondaje…
Un comentariu
  • Botos liana corina spune:
    8 noiembrie 2022 la 14:00

    Buna ziua.as dori sa știu la ce ora este evenimentul de la cluj.la universitatea de științe agricole Cluj.multumesc.liana

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

-Publicitate-
Ad imageAd image

Ultimele articole

A treia seară de proteste, în București. Mii de oameni s-au strâns în Piața Victoriei
Actualitate Politic
Ilie Bolojan cere verificări urgente în sistemul de justiție după dezvăluirile Recorder: „Lucrurile par grave”
Politic
Antifrauda ANAF, măsuri dure în transportul alternativ ilegal: Amenzi de 3,1 milioane lei și  peste 12.000 de autoturisme suspendate
Featured Fiscalitate

RSS Știri Financiare

  • MedLife a devenit cea mai valoroasă companie a sectorului de sănătate din România
  • Hercesa depășește borna de 600 de apartamente în construcție pe plan local
  • Luca, Petru și Matei domină piața patiseriilor și simigeriilor
  • Campioni la neîncasarea taxelor în UE: România pierde o treime din TVA și din impozitul pe profit

Citește și

Cultură și Educație

INTERPRETAREA OPERELOR LITERARE ÎN VIZIUNEA CRONICARULUI LITERAR

6 minute
Cultură și Educație

4 din 10 copii nu participă la nicio activitate extrașcolară

5 minute
Cultură și Educație

Caravana Centenarului filmului romanesc ajunge la Sighisoara

4 minute
Cultură și Educație

Concertul de Crăciun ”Florile Dalbe”

favicon curierul national favicon curierul national
  • EDIȚIA DIGITALĂ
  • ABONAMENT DIGITAL
  • PUBLICĂ ANUNȚ ÎN ZIAR
  • CONTACTEAZĂ-NE

PUBLICAȚIA

  • Despre noi
  • Publicitate
    • Fonduri Europene
    • Anunțuri Mică Publicitate
    • Advertorial
  • Redacția
  • Contact

ȘTIRI

  • Actualitate
  • Extern
  • Cultură și Educație
  • Politic
  • Sport
  • București

BANI

  • Economie
  • Companii
  • IT
  • Agricultură
  • Energie
  • Fiscalitate
  • Imobiliare
  • Turism

PARTENERI

  • B1 TV
  • Gazeta de Sud
  • Money Buzz!
  • Știrile de Azi
  • Goool.ro
  • Bucharest Daily News
  • Slatina Buzz!

BUN DE AFACERI, DIN 1990

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?