Guvernul a adoptat, vineri, o ordonanţă de urgenţă care modifică Codul Muncii şi introduce definiţia de salariu minim diferenţiat. Potrivit OUG, salariul de bază minim brut urmează să fie stabilit în funcţie de nivelul studiilor și al vechimii în muncă. Măsura aprobată de Executiv urmează să intre în vigoare de la 1 decembrie.
„Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care modifică o serie de acte normative, printre care Codul Muncii – Legea nr. 53/2003, și Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă. Modificările aduse Codului Muncii vizează crearea cadrului legal pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor și al vechimii în muncă. Prin această hotărâre se va putea stabili nivelul salariului minim diferențiat pentru anumite categorii de salariați: pentru salariații care sunt încadrați pe studii superioare, precum și pentru cei care au o vechime în muncă peste un anumit nivel”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Muncii.
Astfel, salariul minim de bază va fi 2.080 de lei de la începutul lunii viitoare, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare sau cu vechime mai mare de 15 ani urmează să fie 2.350 de lei, noteaza Digi 24.
,,De asemenea, prin modificările aduse Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, se oferă posibilitatea persoanelor care au absolvit învățământul primar, aflate în evidențele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, dar și altor categorii de persoane, de a avea acces la programe de formare prin ucenicie, de nivel 1 (cunoștințe generale și aptitudini de bază). Scopul măsurii este reducerea urgentă a deficitului de forţă de muncă la nivel naţional, dar și îmbunătățirea cunoștințelor, aptitudinilor și competențelor necesare pentru ocuparea unui loc de muncă. Astfel se vor putea înscrie la cursuri și persoane cu studii primare”, a mai menționat sursa citată.