0 C
București
luni, 30 noiembrie

Guvernul a căzut, Guvernul a fost învestit

Noul premier și echipa sa au reușit să transforme câștigarea europarlamentarelor din mai într-un succes major prin demiterea guvernului Dăncilă și instalarea la Palatul Victoria a celui PNL.

Se poate spune că este prima victorie majoră a democrației în România, de după 1989, rod al negocierilor care au avut loc în parlament.

Schimbările la nivel instituțional pe care le va putea realiza noul Executiv vor fi limitate de perioada foarte scurtă de timp pe care îl are la dispoziție, existând varianta ca în orice moment să fie pus în situația de a organiza alegeri parlamentare anticipate.

Un rol important îl va avea nota de plată lăsată de PSD, chiar dacă multe dintre deciziile luate au avut un efect economic și social pozitiv. Numai că aceste politici cu iz populist au provocat adâncirea deficitelor bugetare, în special cele de cont curent și comercial.

„La ora actuală, foarte multe instituţii publice, autorităţi centrale şi locale nu au bugetul necesar pentru a încheia anul bugetar, există întârzieri în plata indemnizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi, ai asistenţelor acestora. Este fundamentală adoptarea unei OUG privind rectificarea bugetară”, a spus Ludovic Orban, în discursul care a urmat după votul pozitiv al Parlamentului.

Răspunsul pieței valutare a fost unul pozitiv, fără mișcări bruște ale cursului, nici pe minus, nici pe plus, semn că sistemul bancar a investit mari speranțe într-o schimbare de guvern.

Evoluția leului a fost una liniștită pe parcursul celor aproape patru săptămâni care au urmat după căderea guvernului Dăncilă. Cursul euro s-a menținut constant în culoarul 4,75 – 4,76 lei, cu un maxim de 4,7601 și un minim de 4,7498 lei. Marți, a doua zi după instalarea noului Executiv, tranzacțiile din piața locală se realizau între 4,75 și 4,755 lei/euro.

Însă, pericolul pentru leu nu este doar unul de origine locală. Lungul război comercial dintre SUA și China, Brexitul prelungit, situația tensionată din Golful Persic, cu efecte asupra prețului la petrol, dar și încetinirea economiei germane, principala piață de desfacere a exporturilor românești, pot afecta oricând moneda națională.

De aceea, anticipările analiștilor grupați în CFA România indică o evoluție depreciativă a leului față de euro. Valoarea medie a cursului progonozată pentru orizontul de șase luni este de 4,7967 lei iar cea pentru 12 luni urcă la 4,8471 lei.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW