Guvernul a aprobat Hotărârea publicată miercuri în Monitorul Oficial, privind suplimentarea bugetului Ministerului Apelor şi Pădurilor din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului cu suma de 194.606.000 lei.
Aceste fonduri vor fi utilizate pentru realizarea în regim de urgenţă a unor lucrări de investiţii de prevenire şi înlăturare a efectelor calamităților naturale produse de inundații în perioada februarie-mai 2019 pe cursurile de apă din județele Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mureş, Neamţ, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Vaslui, Vrancea.
Refacerea construcțiilor hidrotehnice grav afectate de viiturile produse, asigurarea secțiunilor de scurgere a cursurilor de apă afectate de inundații precum și consolidarea malurilor în punctele critice reprezintă obiective pe termen scurt ale Ministerului Apelor și Pădurilor cu scopul punerii în siguranță a localităților riverane și implicit scoaterea de sub efectul inundațiilor. De asemenea, realizarea acestor lucrări va conduce la protejarea a peste 50 de localități, favorizând dezvoltarea socio-economică şi de mediu durabilă a acestora, prin reducerea semnificativă a riscului la inundaţii.
În perioada februarie-mai 2019, în judeţele amintite s-au înregistrat fenomene hidro-meteorologice periculoase care au condus la producerea unor importante pagube materiale. Ca urmare a cumulării precipitaţiilor căzute în acea perioadă, debitele au fost, în general, în creştere în majoritatea bazinelor hidrografice, ca urmare a efectului combinat al precipitaţiilor lichide căzute, transmite, într-un comunicat, Ministerul Apelor și Pădurilor.
Cele mai importante creşteri de debite şi niveluri, cu depăşiri ale cotelor de apărare, s-au produs începând cu 27 aprilie pe majoritatea râurilor din România, valorile maxime fiind înregistrate în intervalul 1-31 mai 2019, când au fost depăşite cotele de apărare împotriva inundațiilor în mai multe bazine hidrografice.
Ca urmare a acestor evenimente, pe sectoare ale râurilor din bazinele hidrografice Timiș, Bega, Sebeș, Someș, Tur, Mureș, Crasna, Olt, Argeș, Bârlad, Siret s-au produs eroziuni avansate ale digurilor, eroziuni ale malurilor şi colmatări ale albiilor, ceea ce pune în pericol locuinţe şi obiective social-economice.