13.5 C
București
luni, 19 octombrie

Guvernul le-a deschis copiilor conturi de economii

În data de 1 ianuarie 2019, Guvernul României a aprobat Programul „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”. Programul are ca scop înființarea unui cont special de economisire sub formă de depozit, denumit în continuare cont individual de economii Junior Centenar. Titularul contului poate fi orice copil care este cetățean român și nu a împlinit vârsta de 18 ani.

Contul individual de economii se deschide pe numele copilului, automat la unitățile Trezoreriei Statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinți, din partea reprezentantului legal al copilului sau a împuternicitului acestuia.

Astfel, titularii de cont pot beneficia de o primă de stat în valoare de 600 de lei anual până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu condiția ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minimum 1.200 lei.

În cazul în care la finele anului suma depusă în anul respectiv este mai mică decât suma minimă de 1.200 lei, titularul contului nu beneficiază de prima de stat, dar pentru soldul contului se acordă dobânda.

Potrivit economistului Mircea Coşea, programul „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar” nu este ceva nou, astfel de programe existând şi în alte ţări.

Programul este conceput ca un credit care va contribui la pregătirea copiilor, în special a celor cu studii superioare. El este benefic atât statului, cât şi cetăţeanului. Mai exact, este un împrumut pe care populaţia îl acordă statului.

Cu toate acestea, trebuie spus că există şi probleme la acest program. Sumele mi se par exagerate, având în vedere puterea de cumpărare a românilor. O parte a populaţiei nu va putea beneficia de acest lucru. De aceea, consider că programul este unul restrictiv.

O altă problemă ar fi aceea că nu există informaţie suficientă în legătură cu modul în care se constituie acest fond. Populaţia nu dispune de suficientă informaţie, a declarat acesta pentru Curierul Naţional.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW