Seulul, reiese dintr-un raport publicat după recenta vizită în Coreea de Nord a președintelui Moon Jae-in, este interesat să relanseze proiecte importante de cooperare economică cu Nordul, chiar dacă unele întreprinderi au reticențe, de teama sancțiunilor internaționale instituite împotriva regimului de la Pyongyang.
Prioritară pentru guvernul sud-coreean este racordarea rețelelor feroviare și rutiere între cele două state coreene și relansarea comerțului bilateral. Presiuni mari, relevă ziarul «Nikkei Asian Review», se fac îndeosebi asupra lui Lee Jae-yong, moștenitorul gigantului Samsung, căruia i se cere să pună la punct un plan ambițios de investiții în Coreea de Nord. De altfel, acesta s-a aflat în delegația ce l-a însoțit pe președintele sud-coreean în vizită la Pyongyang. Numai că Samsung este reticent să investească în Nord deoarece riscă să fie victimă a sancțiunilor internaționale ce interzic orice fel de schimburi comerciale cu Pyongyangul. Ca să nu mai vorbim de faptul că, acum, Lee Jae-yong «suflă și în iaurt», după ce a petrecut mai multe luni în închisoare pentru o afacere de corupție și este în așteptarea unui proces la Curtea supremă sud-coreeană.
Interes pentru mâna de lucru foarte ieftină în Nord
Surse apropiate guvernului sud-coreean, citate de corespondentul la Seul al RFI, relevă că alte conglomerate sud-coreene, cum este cazul grupului LG, nu-și ascund interesul pentru mâna de lucru calificată, ieftină – fără probleme de cunoaștere a limbii coreene – precum și pentru piața nord-coreeană. Aceste întreprinderi au pătruns deja în Nord prin crearea de grupuri de lucru pentru pregătirea unor viitoare investiții. Piedica principală în calea lor sunt însă sancţiunile internaționale încă în vigoare împotriva regimului de la Pyongyang.