Beatrice Spătaru (gds.ro)
Până în 2030 România ar urma să termine majoritatea autostrăzilor planificate, inclusiv patru treceri peste Carpați, dintre care două spre Moldova – cel puțin asta speră Guvernul Orban, într-un document despre viitoarele fonduri europene prezentat antreprenorilor, potrivit hotnews.
Planurile autorităților sunt cel puțin optimiste, mai ales în contextul în care România ar putea beneficia de mai puține fonduri europene ca în trecut. Cert este că mare parte din proiectele pe care acum le vedem pe harta celor ce vor fi finalizate în 2030, în urmă cu mai puțin de șase ani erau date ca finalizate pentru… 2020.
Ce autostrăzi vor fi finalizate în România în 2030
Autostrada A1 Sibiu – Pitești, A8 Tg. Mureș – Iași – Ungheni, A3 Comarnic – Brașov, A13 Sibiu-Făgăraș-Brașov-Bacău, A7 Ploiești – Buzău – Bacău – Suceava – Siret sau A9 Timișoara – Moravița – sunt doar câteva din proiectele pe care Ministerul Fondurilor Europene le-a pus pe harta proiectelor finalizate în anul 2030, într-un document prezentat antreprenorilor obșinut de StartupCafe.ro
Pe lângă acestea, harta dă ca finalizate și actuale proiecte precum A0 Centura Capitalei, A3 Nădășelu – Suplacu de Barcău – Borș și DX12 Craiova – Pitești sau Podul de peste Dunăre de la Brăila.
Optimismul autorităților vs realitatea fondurilor europene: Vom primi mai puțini bani pentru infrastructură
Optimismul autorităților din acest document privind proiectele de infrastructură rutieră nu este pe deplin împărtășit în cadrul altor documente de lucru – și asta pentru că în realitate România ar putea beneficia în cadrul noului exercițiu financiar european 2021 – 2027 de și mai puține fonduri europene decât a avut până acum la dispoziție.
Practic, potrivit draftului de program operațional pe care țara noastră îl negociază cu oficialii de la Bruxelles, România ar putea primi doar 4 miliarde de euro fonduri europene, bani care, alături de cofinanțarea națională de circa 3,9 mld euro, în mare parte se vor duce doar pe proiecte de autostrăzii și căi ferate mai vechi, pe care România nu a reușit să le termine până acum, precum A1 Sibiu – Pitești, și doar o mică parte vor mai ajunge la noi proiecte.
În draftul Guvernului ca proiecte noi pe fonduri europene ar putea apărea doar autostrada Ploiești – Buzău și modernizarea căii ferate Arad – Timișoara. Alte proiecte, precum Autostrada Unirii A8 Tg. Mureș – Iași ar putea rămâne pe dinafară în ceea ce privește finanțarea nerambursabilă de la UE.
În 2014 multe din proiecte erau promise pentru 2020. N-au fost realizate. Acum sunt promise pentru 2030…
În cadrul MasterPlanului General de Transport, documentul strategic pe care l-a cerut Comisia Europeană României pentru a beneficia în continuare de finanțare nerambursabilă în baza unei strategii coerente, multe din proiectele care în noua hartă de la Guvern figurează gata în 2030, erau inițial planificate a fi finalizate în cadrul exercițiului financiar 2014 – 2020.
Astfel, conform hărților din MPGT-ul aprobat în 2015, în 2020 România ar fi trebuit să aibă gata, sau măcar aproape gata, autostrăzi precum: A1 Sibiu – Pitești, A3 Comarnic – Brașov, A13 Brașov – Făgăraș – Sibiu, Autostrada (! și nu Drumul Expres) Craiova – Pitești, A8 Tg. Neamț – Iași și A7 Ploiești – Bacău – Pașcani, A3 Nădășelu – Suplacu de Barcău – Borș.
Dintre acestea, în prezent, niciuna nu este finalizată. Nici măcar A1 de la Sibiu la Nădlac, în condițiile în care o porțiune de circa 10 km din zona Lugoj – Deva, Lot 2 unde ar trebui să fie construite o serie de tuneluri nici măcar nu a fost contractată.