7.1 C
București
joi, 21 ianuarie

Guvernul vrea să blocheze încercarea ExxonMobil de a vinde operațiunile din Marea Neagră rușilor de la Lukoil

Ministerul Economiei a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care Executivul va căpăta puterea de a bloca orice încercare a ExxonMobil de a vinde operațiunile din Marea Neagră către o firmă care nu este pe placul Guvernului. Acest proiect vine în momentul în care în piață se vorbește de o trecere a operațiunilor ExxonMobil din Marea Neagră către rușii de la Lukoil, conform G4Media, citat de b1.ro.

Astfel, proiectul arată că titularul unui acord petrolier (cazul ExxonMobil) poate transfera altei persoane juridice drepturile dobândite doar dacă are ”aprobarea Guvernului”. Proiectul motivează această necesitate prin “motive de siguranță națională”.

“Se impune ca pentru evitarea unor situații imprevizibile, care pot apărea în situația unui transfer către altă persoană juridică a drepturilor și obligațiilor asumate prin acorduri petroliere, cu consecința schimbării condițiilor esențiale ale acestora, care raportat la dinamica geopolitică regională să fie afectată siguranța națională, respectiv starea de echilibru și de stabilitate socială și economică necesară existenței și dezvoltării statului național român ca stat suveran, unitar, independent și indivizibil, potrivit principiilor și normelor democratice statornicite prin Constituție”, se arată în proiectul de ordonanță de urgență.

Premierul Ludovic Orban a confirmat informațiile privind negocierea Exxon – Lukoil și a susținut că ar prefera ca operatorul de stat Romgaz să preia operațiunile din Marea Neagră. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a lansat în 7 ianuarie un avertisment voalat la adresa ExxonMobil în acest sens.

Compania americană vrea să ocolească complet statul român în procesul de vânzare a participației de 50% din consorțiul cu OMV Petrom care deține licența pentru gazele din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră. Mai precis, ExxonMobil vrea să facă eventual exit nu prin transferul licenței – care ar necesita o hotărâre de guvern, ci prin vânzarea companiei înregistrate în Bahamas care deține licența de exploatare.

Astfel, pentru cedarea operațiunilor, ExxonMobil negociază cu Lukoil și un alt consorțiu româno-polonez. În cazul unei tranzacții ExxonMobil – Lukoil, pentru statul român ar însemna o problemă uriașă de securitate națională: prezența unei companii ruse în consorțiul care exploatează cel mai mare zăcământ intern de gaze.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW