Valentin Tudor (gds.ro)
Guvernul vrea să modifice OUG Trenuleț (OUG 115/2023) în privința lucrurilor ce țin de cheltuielile bugetare. Ar fi vorba mai exact despre salariile angajaților la stat, conform unor surse guvernamentale, potrivit Hotnews.
Ce s-ar modifica din OUG Trenuleţ
- – Educația nu va primi creștere salarială de 5% pentru că va avea acel 20% menționat deja în OUG 115/2023
- – Casa de Sănătate nu mai primește 5% pentru că și-ar fi mărit salariile în Parlament
- – ANAF nu ar mai primi 5% pentru că si-au mărit salariile.
- – La Justiție nu se mai primește procentul de 5% pentru că și-ar fi mărit salariile prin ordin administrativ
- – Instituțiile publice care nu se reorganizează nu vor mai putea să facă angajări.
Ce prevede Ordonanța Trenuleț adoptată săptămâna trecută
Ordonanța trenuleț (OUG 115/2023) prevede mai multe modificări, unele legate de cheltuielile bugetare, iar altele de fiscalitate.
- – Salariile bugetarilor cresc cu 5% de la 1 ianuarie 2024.
- – Indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică locală și funcțiile asimilate acestora se majorează cu 5%.
- – Salariile din învățământ cresc, în medie, cu 20% în 2024, în două tranșe: prima tranșă începând cu data de 1 ianuarie 2024, iar a doua tranșă începând cu data de 1 iunie 2024
Nu se menționează ce procente vor primi în prima și a doua tranșă. Totuși, OUG Trenuleț spune că se stabilesc prin ordonanță de urgență a Guvernului, inițiată de Ministerul Educației și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.
Sporurile bugetarilor se mențin la nivelul actual
În anul 2024, instituțiile și autoritățile publice nu acordă personalului din cadrul acestora bilete de valoare, cu excepția tichetelor de creșă.
TVR și Radioul public nu vor finanța din fondurile alocate de la bugetul de stat acordarea pentru angajații proprii de bilete de valoare, cu excepția tichetelor de creșă, respectiv nu plătesc premii sau ore suplimentare din aceste fonduri. În schimb, se pot acorda tichetele de masă a căror valoare se plafonează la nivelul lunii decembrie 2022.
Angajări „îngheţate“, dar cu excepţii
Îngheață angajările la stat în 2024, cu o serie de excepții. „În cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat în ședința Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice”.
Tranșele aferente sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituțiile și autoritățile publice, care fac obiectul plății eșalonate neplătite până la data de 31 decembrie 2023, se plătesc eșalonat, începând cu anul 2024.
Se măresc o serie de indemnizații cu 13,8%, precum pentru invalizi, veterani, văduve de război. E o listă întreagă.
Începând cu data de 1 ianuarie 2024 indemnizația socială pentru pensionari este de 1.281 lei.
Pensiile speciale pentru primari se amână pentru 2025.
Legea statutului feroviar se amână pentru 2025.
Pensiile speciale ale judecătorilor și procurorilor nu se actualizează cu rata medie anuală a inflației în 2024.