Fiind unul din cei mai proeminenți secretari de stat din istoria Statelor Unite ale Americii, Dr. Henry Kissinger a împlinit 100 de ani. Cu această ocazie, noul ambasador chinez în SUA, Xie Feng, s-a întâlnit cu el și l-a felicitat şi și-a arătat aprecierea faţă de acest „vechi prieten al poporului chinez” pentru promovarea dezvoltării relațiilor dintre cele două ţări.
Henry Kissinger a avut o contribuţie considerabilă la promovarea normalizării relațiilor dintre China și SUA în 1971, fapt care are încă un impact important în zilele noastre asupra celor două ţări şi a lumii. În cei peste 50 de ani, politica Chinei față de SUA și-a menținut continuitatea și stabilitatea. În ultimii ani, SUA văd China ca principal rival și ca o provocare serioasă pe termen lung din cauza unor concepţii greşite, fapt care a dus la abaterea relaţiilor bilaterale de la calea corectă şi a pricinuit tulburări în lume. Relațiile chino-americane au ajuns din nou la o răscruce și este într-adevăr necesar ca decidenții de la Casa Albă să învețe și să ia din înțelepciunea diplomatică a lui Kissinger.
În primul rând, trebuie înţelese raţional şi pragamtic interesele naţionale ale SUA. Mai precis, interesele naţionale trebuie puse mai presus de ideologie, trebuie înţeleasă cu acurateţe evoluţia relaţiilor internaţionale şi stabilită o strategie diplomatică mai raţională şi pragmatică. Chiar din acest motiv, Kissinger a propus Washingtonului să aibă contacte şi cooperare cu China pentru înfiinţarea realţiilor bilaterale bazat pe avantaj reciproc, fapt care corespunde intereselor naţionale americane. Politicienii trebuie să înţeleagă mai întâi şi mai corect ce înseamnă interese naţionale. Ei trebuie să cunoască faptul că menţinerea şi protecţia intereselor naţionale nu înseamnă că China trebuie tratată ca pe un duşman şi că trebuie suprimat şi comprimat spaţiul de dezvoltare a Chinei.
În al doilea rând, trebuie promovată strategia diplomatică a SUA în spirit profesional şi într-un mod mai „pur”, mai degrabă decât să fie promovate în mod ascuns scopurile şi interesele personale. Fie că este vorba de promovarea stabilirii de relații diplomatice americano-chineze, fie de desfăşurarea diplomației navetei în Orientul Mijlociu, numeroasele acțiuni diplomatice ale lui Kissinger au demonstrat calitatea sa ca de diplomat, evitând pe cât posibil implicarea în disputele interne partizane și promovarea ascunsă a intereselor private. Astăzi unii politicieni americani consideră strategia externă a țării ca pe un instrument de a câștiga interesele partidului sau personale. În acest sens, profesionalismul lui Kissinger este ceea ce le lipsește și trebuie recuperat urgent.
Partea americană mai trebuie să aibă o viziune pe termen lung și să promoveze strategia externă într-un mod responsabil pentru istorie. Mulți analiști au subliniat că Kissinger a putut să înțeleagă esența relațiilor interstatale și să țină cont de contextul general mondial. În ceea ce privește relațiile chino-americane, el a subliniat de multe ori că pacea și prosperitatea lumii depind de înțelegerea reciprocă între cele două societăți, iar în cazul în care izbucneşte un nou Război Rece între cele două ţări, va fi un dezastru pentru intreaga lume. Într-un interviu acordat presei înainte de împlinirea a 100 de ani, el a subliniat încă o dată că soarta omenirii depinde dacă SUA și China pot trăi în pace, sugerând politicienilor americani să iau în considerare în mod serios preocupările Chinei.
Istoria este cel mai bun manual. Strângerea de mână dintre China și SUA în urmă cu mai bine de jumătate de secol a oferit ambelor părţi inspiraţiile la rezolvarea problemelor în relațiile bilaterale actuale. Partea chineză a propus o coexistenţă paşnică bazată pe respect reciproc şi cooperare win-win, fiind rezultatul din experienţele din cei peste 50 de ani de relații bilaterale și este calea corectă de coexistenţă în noua epocă.
„Este posibil ca China și Statele Unite să coexiste fără să se amenințe reciproc cu un război la scară largă? Încă cred că se poate”, a spus Kissinger într-un interviu pentru cotidianul The Economist. China speră că politicienii americani vor învăța din înțelepciunea lui Kissinger și că vor reveni la o politică rațională și pragmatică faţă de China și mai ales că vor reveni pe drumul corect stabilit conform celor trei comunicate comune chino-americane. Acest lucru este în interesul ambelor țări și al lumii.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV
” Vremea trece … vremea vine ” !