„Ora Guvernului” din Camera Deputaților s-a transformat, ca de obicei, într-un schimb de replici electorale.
În loc să fie un moment de reflecție asupra rezultatelor economice ale Guvernului, unde specialiștii fiecărui partid să prezinte programe pentru a ieși cu bine din pandemie.
Poate de aici și revolta exprimată luni într-o postare a d-lui Teodorovici referitoare la „valoarea” celor care conduc țara și propriul partid. „Șansa României este să fie condusă de LIDERI. (…) Mulți dintre «liderii» partidului meu parcă se tem, se rușinează, se ascund de noi”!
Opoziției majoritare în Parlament i-a fost greu să atace rezultatele economice ale guvernului, după ce INS dar și Eurostat au anunțat că economia României a avut o evoluție pozitivă în primul trimestru, cu o creștere de 2,4% pe seria brută şi cu 2,7% pe seria ajustată sezonier, faţă de perioada similară din 2019. Față de finalul ultimului trimestru al anului trecut PIB-ul a înregistrat o majorare de numai 0,3%, în timp ce în Franța acesta s-a contractat cu 5,4% iar cel al Italiei cu 4,8%.
Pentru această evoluție ar trebui să mulțumim Încălzirii Globale, care a permis o creștere cu 32,3% a sectorului construcțiilor în primele trei luni ale anului, dar și setei de cumpărături a românilor, vânzările către populație majorându-se cu 3,9% în martie și cu 9,4% în primul trimestru.
Un rol important a revenit și stabilității piețelor monetară și valutară, ale căror evoluții au fost supravegheate cu atenție de BNR.
În ședința sa de urgență de la jumătatea lunii martie, BNR a decis să nu arunce „bani din elicopter”, cumpărând direct titluri de stat penru a alimenta bugetul. Banca centrală a preferat să asigure lichiditate în piață, unde „a sporit considerabil volumul operațiunilor repo efectuate pe baze bilaterale (al căror stoc mediu zilnic a ajuns în perioada 1 aprilie – 15 mai 2020 la aproximativ 13 miliarde lei) şi a inițiat, continuând apoi, cumpărarea de titluri de stat de pe piața secundară (stocul lor însumând la mijlocul lunii mai 3,1 miliarde lei)”, conform declarației de presă a guvernatorului Mugur Isărescu.
Aceasta a permis Trezoreriei să lanseze, în perioada 1 aprilie – 15 mai, pe piața primară, 14 emisiuni de titluri de stat în valoare totală de circa 11 miliarde lei. Motiv pentru ministrul Finanțelor să afirme că „este pentru prima oară, cred, în istoria noastră economică când politica monetară și politica fiscală (mix-ul de politici economice) lucrează împreună”.