Din data de 2 mai 2019, municipiul Iași a preluat titlul de Capitala Tineretului din România, ediția 2019-2020. Timp de un an, peste 1.000 de evenimente și 3.500 de activități dedicate tinerilor vor fi organizate în Iași. ONG-urile estimează participarea activă a 30.000 de tineri.
Cu susținere financiară din partea municipalității și un premiu în valoare de 50.000 de euro oferit de Banca Comercială Română, co-inițiator al programului, echipa Iași – Capitala Tineretului din România va transforma orașul într-un spațiu modern, atractiv, care pune accent pe identitate şi apartenenţă.
De Ziua Națională a Tineretului, 2 mai, a fost lansat oficial Programul „Iași Capitala Tineretului din România 2019-2020”. Acordul de Cooperare între Municipiul Iași, Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași (FONTIS) şi Guvernanța Programului „Capitala Tineretului din România” (Consiliul Tineretului din România, Banca Comercială Română, Federația Tinerilor din Cluj și Grupul PONT) a fost semnat în cadrul evenimentului de lansare a programului ICTRo 2019-2020.
Evenimentul dedicat lansării Programului „Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020” a cuprins și lansarea Tramvaiului Tinerilor, pictat de tinerii de la Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” (Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași) și Facultatea de Arte Vizuale și Design (Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași), coordonați de Asociaţia Pasionaţilor de Transport Public Tramclub Iaşi. Odată cu lansarea, s-a inaugurat și Totemul „rISeUp” – „Iași – Capitala Tineretului din România 2019 – 2020”, montat în fața Palatului Culturii.
În cadrul Programului, principalele activităţi ale ieșenilor vizează organizarea unor campanii de branding în şapte dintre cartierele Iașului, revitalizarea unui spaţiu urban, 10 întâlniri de lucru în centre urbane din zona de nord-est a ţării, dotarea a 15 campusuri cu spaţii multifuncţionale şi implicarea a 30.000 de tineri în acţiuni de protejare a mediului înconjurător. #rISeUp va beneficia și de o platformă digitală (CulturISe) dedicată evenimentelor culturale din Iaşi, dar și de programe de pregătire profesională pentru tinerii din oraș.
Programul „Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020” va fi implementat de FONTIS – structură de tineret formată din 33 de organizații de și pentru tineret, în co-management cu Primăria Municipiului Iași. Titlul de „Capitala Tineretului din România” va fi deţinut de ieşeni în perioada 2 mai 2019 – 1 mai 2020. Iaşul a devenit astfel cel de-al patrulea oraş din România deținător al titlului, după Timişoara, Bacău și Baia Mare.
„Orașul Iaşi merită acest titlu şi este mai mult decât onorant pentru noi să fim generaţia care a făcut posibilă obţinerea acestuia. Asistăm la momentul zero în privinţa dezvoltării sectorului de tineret din Iaşi. Programul „Iaşi, Capitală a Tineretului din România” va fi un test pe care dorim să îl trecem cu succes, dar şi o dovadă a faptului că dialogul între factorii schimbării este esenţial în dezvoltarea durabilă a comunităţii„, a declarat Mircea Meriacri, Preşedintele FONTIS.
„De câte ori vin la Iași, în Capitala Spirituală a României, inima mea bate un pic mai tare. Întotdeauna aici am găsit căldură și speranță. Tinerii din Iași propun un concept care spune să aveți încredere în propriul oraș. Încrederea este și un cuvânt mare, iar noi, la bancă, lucrăm cu ea. «Încredere» vine dintr-un cuvânt care e și rădăcina cuvântului «credit», dar și rădăcina cuvântului «inimă». Dacă tinerii din Iași spun să dați încrederea voastră orașului, acesta nu este decât un îndemn de a da inima voastră orașului. De aici pornește totul. În acel moment veți descoperi curajul de a vă ridica foarte sus”, a afirmat Ionuț Stanimir, Director Executiv al Departamentului de Marketing și Comunicare din cadrul BCR.
„Pentru noi toţi este o sursă de inspiraţie, de încredere şi entuziasm să vă vedem atât de hotărâţi să câştigaţi acest titlu, să arătaţi ceea ce poate să facă Iaşul, ce pot face tinerii din Iaşi, ce poate să facă parteneriatul dintre autoritatea locală şi organizaţiile de tineret atât pentru comunitatea locală de aici cât şi pentru Moldova. Cu ocazia lansării „Iaşi, Capitala Tineretului din România” le cer tinerilor să se implice, să schimbe comunităţile în bine, aşa cum face Iaşul, cum au făcut cei din Baia Mare, Bacău, Timişoara, Cluj-Napoca, dar şi din multe alte localităţi„, a declarat Mihai Dragoş, Preşedintele Consiliului Tineretului din România.
„Ne dorim o Românie mai bună, o Românie căreia să îi spunem, cu drag, acasă. De la momentul Cluj-Napoca Capitala Europeană a Tineretului 2015 și până astăzi, când Iașul deschide oficial programul Iași Capitala Tineretului din România 2019-2020, am dovedit că noi tinerii, împreună cu autoritățile publice locale și cu ajutorul mediului privat de afaceri, putem aduce o contribuție semnificativă în dezvoltarea orașelor în care locuim și, implicit, țării„, a adăugat Tudor Ogner, Președintele Federației Tinerilor din Cluj.
Decebal, pardon, dracNEA catre popor: LA ARME, TAVARASI PENSIONARI, CA NUMA VOI ATI MAI RAMAS IN TARA, RESTU AU FUGIT CA POTARNICHILI DUPA NUCLEARELE pesede DIN ULTIMII 30 DE ANI ! SA NE APARAM TARA DE IMPERIALISMU AMERICAN SI DE CEL EVROPEAN ! VOM FI CE SUNTEM SI MAI MULT DE ATAT: O COLONIE TRISTA SI SINISTRA DE PENSIONARI DE LA MARGINEA EVROPEI