Pandemia pe care o traversăm ne face mult mai selectivi în ceea ce privește produsele alimentare, mai ales a celor proaspete, neprelucrate termic. Eisberg, liderul de piață în domeniul salatelor ambalate are o excelentă reputație privind respectarea celor mai stricte standarde, care garantează alimente sigure și de înaltă calitate.
Gabriela Boldeanu, directorul de calitate și siguranța alimentului de la Eisberg, de profesie inginer în industria alimentară, oferă câteva răspunsuri.
Este cunoscut faptul că există o legătură între apariţia anumitor boli şi mâncarea pe care o consumăm zi de zi. Cât de sigur este să consumăm salate?
Salatele, în general, au același risc ca orice altă legumă neverificată, nespălată. Salatele noastre au un risc foarte scăzut de a îmbolnăvi consumatorii, deoarece le verificăm minuțios și le spălăm.
Ce anume faceți pentru a menține produsele Eisberg sigure pentru consum?
Totul. Furnizorii de materii prime sunt certificați de terțe părți, verificați de noi.
Certificările lor presupun un set de măsuri legate de siguranța și calitatea produsului, pe care furnizorul trebuie să le respecte.
Spre exemplu planul de stropiri cu substanțe și într-un ritm autorizat de specialiștii în domeniu, verificarea calității apei cu care se stropește planta, sau calitatea solului pe care este cultivată.
Uneori, sursa de apă poate fi poluată, iar produsele vegetale înglobează până la 90% din aceasta, de aceea dacă apa este contaminată produsul va fi și el. Așadar nu neapărat faptul că e stropită este o tragedie, ci lipsa controlului asupra tuturor acestor factori. La legume, ca și la oameni, trebuie să existe un echilibru.
De asemenea, în afară de dovada certificării prezentate de furnizor, noi mai avem un plan de control. Verificăm astfel veridicitatea respectării condițiilor impuse.
În interiorul fabricii, urmărim trei factori, interdependenți și egali ca importanță: produsul efectiv – pentru care producția este verificată conform regulamentelor UE pentru produse gata de consum; mediul de lucru – este igienizat zilnic și verificat cu analize microbiologice specifice la săptămână (este motivul pentru care Eisberg investește foarte mult în dezinfectanți, cu mult timp înainte de a deveni modă); oamenii care interacționează cu produsul – care au analizele la zi și sunt verificați de medici la o anumită perioadă de timp, iar instructajele privind modul în care se interacționează cu produsul sunt frecvente.
Monitorizăm inclusiv calitatea aerului din hala de producție și dacă astea nu sunt îndeajuns mai avem implementate 7 (șapte) standarde de siguranță a alimentelor.
Toate aceste standarde sunt făcute de terțe părți, la comanda clienților și doar cu firme specializate în acest domeniu și agreate de clienții noștri.
Pentru a asigura o durată extinsă de viață la raft a salatelor spălate și ambalate se folosesc aditivi? Și cât de nocivi sunt aceștia?
Nu folosim absolut niciun fel de aditiv, conservant sau vreo altă metodă de păstrare sau de prelungire a termenului de viață, cu excepția controlului riguros al temperaturii pe tot lanțul frigorific.
Cum urmăriți satisfacția clientului?
Clienții noștri nu sunt persoane fizice, sunt companii care revând produsul sau care folosesc produsul nostru pentru a crea un altul. De aceea, avem implementate chestionare de satisfacție la fiecare început de an.
Consumatorii direcții ne pot contacta la numărul de telefon inscripționat pe orice pungă sau pe pagina de facebook. Nu avem prea multe reclamații.
Care sunt provocările momentului, în ceea ce privește siguranța alimentelor?
Clima, cultura și educația oamenilor privind igiena și conceptul de siguranță a alimentului.
Prima și mai importantă regulă din instructajul angajaților este „să vă spălați pe mâini”!
Pe de altă parte, consumatorii trebuie să înțeleagă că spălarea incorectă a legumelor este cea care poate provoca listerioza, care nu este o glumă.
Ce recomandări ați face consumatorului pentru această perioadă?
În vremuri de pandemie facem aceleași recomandări pe care le face Organizația Mondială a Sănătății.
Credem cu tărie că un consum moderat face diferența pentru starea de bine a unui om, iar salatele, oricât am citit despre ele până acum, nu fac rău decât dacă nu respecți regulile despre care vorbeam mai sus.