12.5 C
București
luni, 17 mai

Illinois proclamă „dreptul fundamental” la avort, împotriva curentului impus de alte state

După o lungă dezbatere, Camera Reprezentanţilor din Illinois a adoptat, marți, legea al cărei rol consideră că este apărarea femeilor în faţa legilor mult mai restrictive adoptate în alte state ale SUA.

Noua lege o abrogă pe cea în vigoare încă din 1975, care prevedea între altele, acordul soţului şi sancţiuni penale pentru medicii care practică întreruperi de sarcină.

Textul votat marți mai trebuie adoptat și de Senat, ceea ce va fi probabil mai uşor considerând că guvernatorul J.B. Pritzker a anunţat că aşteaptă cu nerăbdare să promulge noul text. Acesta instituie „dreptul fundamental” al gravidelor de a avorta şi stipulează că „un ovul fertilizat, un embrion sau un fetus nu au drepturi independente”.

„Astăzi, Illinoisul spune că suntem mai buni decât acest război împotriva femeilor. Illinois spune că avem încredere în femei”, a declarat reprezentanta democrată Kelly Cassidy.

Ultima clinică unde se practicau întreruperi de sarcină din Missouri s-ar putea închide săptămâna aceasta pentru că oficiali din administraţia statului au avertizat că nu-i vor înnoi licenţa, iar marţi Curtea Supremă a SUA s-a pronunţat în favoarea unei prevederi din statul Indiana care cere ca fetuşii avortaţi să fie trataţi ca rămăşiţe pământeşti.

În ultimele săptămâni, şase state din SUA au adoptat legi restrictive cu privire la avort care, practic, este interzis în unele texte. Ultima clinică unde se practicau întreruperi de sarcină din Missouri s-ar putea închide săptămâna aceasta pentru că oficiali din administraţia statului au avertizat că nu-i vor înnoi licenţa, iar marţi Curtea Supremă a SUA s-a pronunţat în favoarea unei prevederi din statul Indiana care cere ca fetuşii avortaţi să fie trataţi ca rămăşiţe pământeşti, transmite Agerpres.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW