Fiecare din cei născuți după ’70 are cel puțin o rudă mai îndepărtată, dacă nu chiar părinți sau bunici, care trăiesc la sat și care, odată cu vârsta, au dificultăți din ce în ce mai mari în a îndeplini sarcinile zilnice. Modalitatea principală prin care aceste persoane dragi din familie puteau fi ajutate până acum era solicitarea ajutorului (contracost) unei persoane mai tinere din sat, care să facă treburile ce necesită forță fizică și rezistență. Odată cu avansul tehnologiei, cei mai în vârstă din familia ta pot rămâne autonomi mult mai mult timp, fiindcă se pot ajuta de unelte tehnologice care compensează pierderea lor în putere. Acest articol explorează trei astfel de tehnologii care îi pot ajuta pe vârstnici să se descurce mai mult timp fără ajutorul altcuiva.
Cum să faci mai ușoară viața părinților sau bunicilor de la sat
Mulți vârstnici găsesc dificilă una dintre cele mai esențiale și frecvente activități zilnice la sat – scoaterea apei din fântână. Atât forța fizică în scădere, cât și problemele de deplasare și coordonare îi fac pe bunici să consume mai puțină apă decât ar fi cazul, din pricina faptului că aleg să meargă mai rar să scoată apă din fântână, pentru a evita disconfortul. O soluție pentru această problemă este achiziționarea unei pompe submersibile pentru apă curată, pe care să o conectezi la fântână, și care permite aducerea apei până în casă prin apăsarea unui singur buton. Astfel de pompe submersibile pot fi achiziționate de pe termice-distributie.ro, laolaltă cu alte tipuri de pompe utile în treburile din jurul casei.
Altă activitate ce poate fi mult ușurată cu ajutorul tehnologiei este cositul. Motocoasele eficientizează timpul și efortul acestei munci a câmpului cu 75%, astfel încât bunicul va sta mai puțin în bătaia soarelui și va ajunge mai devreme acasă. De asemenea, mașinile de tuns iarba noi sunt mai ușor de manevrat, iar o astfel de achiziție poate și ea să reducă din efortul depus inutil la vârste înaintate.
Una din cele mai grele sarcini pe care trebuie să o îndeplinească vârstnicii ce nu au locuința racordată la gaz este procurarea de butelii. Acestea sunt grele și locul de unde sunt cumpărate poate fi la kilometri de casa bunicilor. De asemenea, odată cu vârsta, e posibil ca aceștia să aibă dificultăți în a-și aminti să închidă butelia după folosire. O alternativă care rezolvă aceste probleme, în timp ce îmbunătățește experiența gătitului (și calitatea rezultatului final) este un aragaz electric cu cuptor încorporat. Acest aragaz e mai ușor de pornit, mai sigur, și nu depinde de nicio sursă de gaz, așa că buteliile nu vor mai fi o necesitate.
În concluzie, tehnologia poate face ca problemele de mobilitate și scădere a puterii fizice să nu îi mai afecteze atât de tare pe cei dragi care ajung la vârste înaintate, chiar dacă locuiesc la sat, departe de cei mai tineri din familia lor. Treburi precum scoaterea apei din fântână, cositul sau gătitul pot fi ușurate prin folosirea de pompe submersibile, motocoase și aragaze electrice. Astfel, bunicii sau părinții mai în vârstă pot rămâne autonomi mai mult timp și se pot bucura în continuare de faptul că realizează singuri activități complexe.