miercuri, 1 aprilie, 2020
1.8 C
București

Impactul majorării salariului minim în construcții asupra proiectelor finanțate prin POR

La dată de 8 martie 2019, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Regional a emis Instrucțiunea nr. 112/2019 cu privire la aplicarea prevederilor art. 71 din O.U.G. nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal – bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene (Instrucțiunea).
Art. 71 din O.U.G. nr. 114/2018 prevede că în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2019, pentru domeniul construcțiilor, salariul de baza minim brut pe țară garantat în plata se stabilește la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe luna, reprezentând 17,928 lei/ora, potrivit unui comunicat vasslawyers.ro.
Potrivit Instrucțiunii, pentru proiectele care se află în proces de evaluare, selecție și contractare, care prevăd realizarea de obiective de infrastructură, Organismul Intermediar va solicită actualizarea estimărilor bugetare legate de valoarea preconizată a achizițiilor efectuate/care urmează să fie efectuate, a devizului general, luând în considerare exclusiv prevederile privind majorarea salariului minim pentru domeniul construcțiilor.
Această actualizare se va realiza cu prima solicitare de clarificări ce se impune asupra proiectului, în oricare etapă a procesului de evaluare, selecție și contractare. Se vor utiliza numărul de clarificări disponibil în procesul existent și nu se vor solicită clarificări suplimentare care să contravină prevederilor ghidului specific aplicabil. Astfel, dacă etapa de verificare a conformității administrative și eligibilității are epuizat numărul de clarificări posibil conform ghidului aplicabil, grila se va încheia cu observații, actualizarea urmând să se solicite în etapă următoare.
Actualizarea bugetului proiectului și/sau a celorlalte documente relevante:
• nu trebuie să încalce criteriile de eligibilitate legate de valoarea eligibilă și/sau valoarea totală a proiectelor;
• se va realiza în limitele criteriilor de eligibilitate existente, cheltuielile în cauza putându-se încadra la secțiunea de cheltuieli eligibile în limita criteriilor din ghidul specific aplicabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

S-a lansat platforma 𝐃𝐢𝐚𝐬𝐩𝐨𝐫𝐚 𝐇𝐮𝐛

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni vine în ajutorul conaționalilor noștri aflați în dificultate din cauza crizei provocate...

Grant cultural european câștigat de Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române

Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române este câștigătorul unuia dintre cele 185...

Vei fi o victimă sau un supraviețuitor? Lectura poate face diferența

Otilia Caraza, Act şi Politon „Cartea aceasta mi-a schimbat viața!” De câte ori nu ai...

TRENDING