„Este ora calmării relațiilor dintre China și Statele Unite”. Acesta este mesajul – sublinia RFI în ziua marelui eveniment de la San Francisco – pe care Joe Biden și Xi Jinping vor să-l lanseze cu prilejul întâlnirii lor în marja summitului APEC. Este așteptată o ușurare pentru economiile acestor două prime puteri mondiale. Au nevoie mai mult ca niciodată una de alta. În ciuda rivalităților geostrategice și a tensiunilor securitare, în ciuda războiului comercial declanșat la vremea sa de Donald Trump și continuat de Joe Biden, decuplajul celor două economii nu mai este deloc de actualitate – spun fără reținere oficiali și experți americani și chinezi. Jack Sullivan, Consilierul Casei Albe pentru problemele securitare, scria recent că „Statele Unite și China au economii interdependente”. Janet Yellen, Secretarul Trezoreriei americane, avertiza recent, după o vizită la Beijing, că „o ruptură totală între cele două state ar avea repercusiuni negative semnificative asupra economiei”. La Beijing, un purtător de cuvânt al Ministerului de externe supralicita spunând: „noi ne opunem definirii relațiilor chino-americane în termeni de concurență”. Publicația naționalistă chineză „Global Times” explica zilele trecute că marele subiect ce va fi abordat la San Francisco este „stabilizarea relațiilor economice între cele două țări în vederea relansării creșterii mondiale”.
Care este motivul acestei schimbări de ton?, întreabă analiștii de la RFI. Cei doi lideri traversează, amândoi, o fază delicată în plan intern și au mai mult ca oricând nevoie de rezultate bune economice în propriile țări. În Statele Unite, aflate cu un an înaintea alegerilor, sondajele arată că americanii nu sunt convinși de politica economică a lui Biden. Pentru a menține o creștere economică foarte mare, așa cum a cunoscut întotdeauna America, este neapărat necesară calmarea tensiunilor care pot dăuna economiei țării.
La Beijing, Xi Jinping, remarcă jurnaliști francezi de la față locului, își dă foarte bine seama că nu va depăși prima putere economică mondială atât de repede cât a prevăzut. Acum, când creșterea dă semne de slăbiciune, când șomajul se umflă, mai ales în rândul tinerilor, liderul chinez își da seama că nu este momentul să te războiești cu un prețios partener comercial. Piața americană este un debușeu vital pentru a menține în funcțiune uzinele și a relansa activitatea economică grav afectată de criza imobiliară.
La întrebarea ce rezultate concrete și imediate ar putea avea încălzirea relațiilor chino-americane, răspunsul experților de ambele părți este edificator. Beijingul a făcut deja un gest de bunăvoință important, în urmă cu câteva zile, importând o mare cantitate de soia (3 milioane), o oleaginoasă pe care China obișnuiește să o cumpere în Brazilia, unde este mult mai ieftină. Este în discuție o comandă chineză de avioane Boeing. În schimb, Beijingul speră la ridicarea restricțiilor americane asupra exporturilor de semiconductori. Din păcate, Joe Biden tocmai le-a prelungit. În schimb, o calmare a tensiunilor ar putea readuce întreprinderile americane pe piața chineză. Mari patroni foarte implicați pe cea mai mare piață a lumii, cum ar fi Elon Musk, cu Tesla, vor participa la un dineu organizat în onoarea lui Xi Jinping. Investițiile lor, achizițiile lor, spun experți chinezi, sunt mai binevenite ca niciodată pentru susținerea creșterii chineze.
„Imposibilul divorț între Statele Unite și China”, spun oficiali și experți de ambele părți

2 comentarii
Taiwanul e cedat patriei mama, china, de colonialustii americani, fara lupta. Idem va fi si suacraina lui cerșenski
Colonialistii sua sunt disperati le dispare si Taiwanul +Filipinele din gheare😀. Dupa suacraina lui cersenski care se duce n gard, dupa Palestina si tot orientul mijlociu cu petrolul, dispar si microcipurile. Slava băaaaaaaa, hahahahahahaha