Inspirat de postările critice regăsite pe paginile de socializare cu privire la decizia unui mare lanț de magazine de a renunța în totalitate la casieri și de a implementa sistemul “ check-out”, ce va conduce la un val de concedieri în rândul casierilor, PSD s-a grăbit să vină cu o propunere de lege, și anume impozitarea acestor automate. Pe surse, variantele (i)logice , vehiculate în presă, sunt taxarea sistemului “self-pay” la nivelul celui aplicat salariului minim pe economie sau acordarea de reduceri de prețuri pentru clienții care folosesc astfel de mijloace de plată. Am crezut că este o glumă de sezon pre “1 aprilie”. Ei bine, informația are ceva miez de adevăr. Vicepreședintele PSD, deputatul Gabriel Zetea, a confirmat pe postul B1TV cea de-a doua variantă:” Noi credem că este absolut normal(!?). Când există casieri fizici, înseamnă cheltuieli pentru fiecare angajator. Când nu mai există așa ceva și partea asta trece în sarcina clienților, care trebuie să scaneze produsele, este necesar să existe reduceri pentru cei care folosesc astfel de case de marcat”. Probabil, deputatul Zetea nu cunoaște faptul că marile lanțuri comerciale oferă reduceri de preț pentru produsele achiziționate, prin cardurile de fidelizare oferite clienților. Astfel argumentarea acestei variante nu are acoperire în realitate.
Altceva mă intrigă, și anume afirmația demnitarului: “când există așa ceva (sistemul “self-pay” n.n.) înseamnă cheltuieli pentru fiecare angajator”, lucru care dă “substanță” primei variante, și anume taxarea proprietarilor de automate de plată la plafonul salariului minim pe economie (3.000 de lei brut cu deduceri fiscal pentru depășirea cu 250 de lei a acestuia”. Probabil artizanii acestei propuneri (i)logice s-au inspirat din postarea cunoscutului “influencer” Godină, care sublinia: “M-am apucat să le scanez singur (produsele n.n.), stângaci, pentru că eu nu sunt casier, dar Auchan a ținut să mă transforme în unul. Nu știu ce s-a întâmplat cu acele doamne care lucrau la case, nu știu dacă au fost disponibilizate, dar sigur magazinul face economie. Așadar eu nu vreu să fiu casier gratuit pentru nimeni, nici pentru Auchan, nici pentru nimeni”. Iată că dacă primul-ministru are un consilier personal, exponentul inteligenței artificiale, celebrul IA Ion (Noi, depinde cum citești), legiuitorii se inspiră din inteligența din spațiul social-media.
Ce vrea să spună cei care s-au inspirat din astfel de surse? Taxarea proprietarilor de automate “self-pay” la nivelul salariului minim nu înseamnă altceva decât recunoașterea (sic!) a faptului că cetățenii care achiziționează printr-un astfel de sistem sunt “ muncitori la negru” și că trebuie să intre în categoria salariaților part-time. Adică, marile lanțuri de magazine să plătească statului contribuțiile de asigurări sociale, celebrele CAS. Impingând logica până la absurd, această variantă vehiculată ar fi benefică clientului care apelează la astfel de servicii de plată, fiind asigurați medical și pentru cazul în care întră în șomaj, prin renunțarea la “hobby-ul” de a face cumpăraturi. Marile lanțuri comerciale, în calitate de angajator – potrivit legiuitorului, va trebui să țină evidența clientului, posibilă prin identificarea acestuia în baza cardului de debit folosit. Nu-i așa că ajungem ca într-un roman care depășește scrierile lui Franz Kafka? Unde o să ajungem prin astfel de propuneri? Ar însemna ca furnizorii de energie, magazinele cu sistem de plată on-line, fiscul chiar să-și angajeze clienții cu un contract part-time și să plătească statului contribuțiile de asigurări sociale în cazul în care aceștia optează pentru achitarea serviciilor, produselor și a obligațiilor fiscale prin metoda plăților în sisteme digitale. Mai înseamnă că procesul de digitalizare a României, obiectiv asumat chiar și prin Planul de Redresare și Reziliență ( PNRR) capătă alte valențe, mai exact fiscalizare totală. Este o propunere absurdă pentru vremurile pe care le trăim. O fi bună consilierea de către inteligență artificială sau de către un cunoscut influencer sau altul, dar parcă s-a mers cu gândirea mult prea departe. Vorba unei bune colege, “decât un consilier cu inteligență artificială, prefer pe unul cu inteligență umană, naturală”.