Este vorba de un plan al NASA care va costa până la 28 miliarde de dolari. Numai alunizorul, singur, va costa 16 miliarde de dolari.
Congresul american va trebui să deblocheze rapid o primă sumă de 3,2 miliarde dolari pentru începerea construirii alunizorului.
Potrivit planului, un echipaj alcătuit dintr-o femeie și un bărbat urmează să alunizeze la polul sud al satelitului Terrei, nu în locurile unde a aselenizat Apollo între 1969 și 1972, situate la ecuator.
„Ne întoarcem pe Lună”, a declarat Jim Bridenstine, administratorul NASA, „în vederea unor cercetări științifice, pentru descoperirea unor avantaje economice și pentru a inspira o nouă generație de exploratori. Construind o prezență durabilă pe Lună, noi impulsionăm un elan către primii pași ai ființelor umane pe planeta roșie”.
O preocupare importantă a NASA este cea de natură financiară, ea putând pune sub semnul întrebării acest îndrăzneț program. Și „riscurile politice”, adaugă NASA, sunt adeseori mai periculoase decât riscurile tehnice.
16 miliarde costă doar alunizorul
La vremea sa, Barack Obama a anulat programul Constellation de explorare a planetei Marte, chiar dacă predecesorul său angajase mai multe miliarde de dolari în vederea realizării lui. Revenirea pe Lună a Statelor Unite este însă voința președintelui Donald Trump. Alegerile prezidențiale de la 3 noiembrie vor avea deci un rol decisiv în realizarea planului NASA de a ajunge pe Lună în 2024 cu un cost, eșalonat de-a lungul celor cinci ani de pregătiri, de 28 miliarde de dolari.
Trei proiecte concurează la realizarea vehiculului de alunizare. Primul este realizat de Blue Origin, fondat de patronul grupului Amazon, Jeff Bezos, în parteneriat cu Lockheed Martin, Northrop Grumman și Draper.
Un sejur de o săptămână pe Lună
Alte două proiecte sunt dezvoltate de Space X, aparținând lui Elon Musk și de societatea Dynetics. O primă selecție va avea loc la începutul anului viitor, a anunțat NASA.
O chestiune importantă ce va trebui stabilită este cea privind lansatorul. Primul zbor, Artemis 1, prevăzut pentru luna noiembrie 2021, va avea loc fără astronaut la bord. Noua rachetă gigantică SLS, actualmente în faza de testare, va pleca pentru prima oară cu capsula Orion. În 2023, Artemis 2 va avea la bord astronauți doar pentru zbor în jurul Lunii. Abia Artemis 3 va avea un echipaj pentru un sejur de o săptămână, cu două până la cinci activități extravehiculare.
Ulterior, NASA are în plan trimiterea în mod regulat a unor echipaje care să instaleze o stație permanentă. Vreme de mai mulți ani, s-a crezut că Luna este totalmente seacă, reamintește Jim Bridenstine, dar acum se știe că la Polul Sud al planetei se află gheață.
În cadrul pregătirilor, NASA urmează să trimită la fața locului echipamente robotizate pentru a „defrișa” terenul înaintea sosirii astronauților cu un prim modul în care să locuiască, precum și diverse instrumente științifice care să permită realizarea unor prime experiențe. Astronauții vor fi echipați cu combinezoane spațiale care să le permită o mai mare flexibilitate și o mai amplă mișcare față de predecesorii lor cu Apollo, ceea ce le va permite colectarea mai ușoară a eșantioanelor de pe solul lunar.