Belarus: Europenii – incapabili să sancționeze represiunile regimului lui Lukașenko

Reuniți luni la Bruxelles, cu participarea Svetlanei Tihanovskaia, lidera opoziției față de regimul dictatorial de la Minsk și față de cruntele represiuni ordonate de Lukașenko împotriva manifestanților care-i contestă realegerea la președinția țării, miniștrii de Externe ai celor 27 membri ai UE nu au reușit să decidă – în lipsă de unanimitate – sancțiunile dorite de majoritate.

În timp ce la Minsk continuă manifestațiile și au loc arestări cu sutele, scrie de la Minsk un corespondent al ziarului „Le Figaro”, șefii diplomaţiilor europene reuniți la Bruxelles în mod special pentru sancționarea regimului lui Lukașenko au părăsit reuniunea „cu coada între picioare”. Din lipsă de unanimitate, nu a fost posibil să se pună de acord asupra niciunei sancțiuni. Prezența Svetlanei Tihanovskaia și cea a președintelui Consiliului European, Charles Michel, nu au schimbat cu nimic lucrurile. Măsurile împotriva lui Lukașenko au fost blocate pentru moment de către un singur membru al UE – Ciprul.

Surse informate au aflat că Nicosia refuză să voteze sancțiunile împotriva regimului de la Minsk câtă vreme UE nu impune sancțiuni și împotriva Turciei, ale cărei acțiuni au provocat cunoscutele tensiuni în Mediterana orientală, contra intereselor economice ale Greciei și Ciprului. Problema nu se oprește la reuniunea miniștrilor europeni de Externe, ea urmând să fie supusă dezbaterilor și la summitul european din 24-25 septembrie.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. UE asta ar parea de departe un urias cu picioare de lut, dar de aproape cand vezi numai mosi si babe ca Mertl sau Ursuza Van Der Lemn, nu mai pare nici macar un urias, ci o paiata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW