2 C
București
marți, 26 ianuarie

Suspendarea Parlamentului britanic a fost ilegală. Astăzi își reia lucrările

Cei 11 judecători ai Curții supreme britanice au decis marți, în unanimitate, că avizul lui Boris Johnson – cerând Reginei suspendarea activităților Parlamentului pentru o perioadă de cinci săptămâni, până la 14 octombrie – a fost «ilegal, nul și fără efect».

«Decizia de a o consilia pe Majestatea Sa să suspende parlamentul a fost ilegală, întrucât împiedică forul legislativ să se achite de funcțiunile sale constituționale fără justificare», a declarat Brenda Hale, președinta Curții supreme. Cea mai înaltă instanță judiciară din Regatul Unit a estimat, deci, că solicitarea primului ministru adresată Reginei de a suspenda activitatea celor două camere ale parlamentului a fost contrară Constituției (nescrise) a Regatului Unit. Imediat, președintele Camerei Comunelor, John Bercow, a adresat deputaților invitația de a reveni la lucrări începând de miercuri, ora 11,30 ora locală. Liderul laburist Jeremy Corbyn, exprimându-se la congresul Partidului laburist de la Brighton, i-a cerut premierului Johnson să demisioneze. Numai că, în ciuda criticilor venite din toate direcțiile, Johnson – aflat la ora actuală la New York la sesiunea Adunării generale a ONU – și-a reiterat refuzul de a părăsi Downing Street. El a declarat presei britanice că nu este de acord cu decizia Curții supreme, dar a dat asigurări că o va respecta și parlamentul va reveni în sesiune. A reînnoit apelul la alegeri legislative anticipate.

Michel Barnier are îndoieli că Regatul Unit și «cei 27» ajung la un acord

Aflat luni la Berlin, Michel Barnier, negociatorul-șef din partea UE privind plecarea din Uniune a Regatului Unit, a declarat la o conferință de presă comună cu șeful diplomației germane Heiko Maas că dorința Londrei de a modifica acordul de ieșire din UE în sensul abandonării soluției deja stabilite referitoare la frontiera irlandeză este «inacceptabilă». Barnier a oferit din nou explicația acestei poziții prin dorința de a se evita restabilirea controalelor la frontiera dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord. «Mandatul meu, a subliniat pe ton ferm Barnier, este clar: salvarea păcii și stabilitatea în Irlanda, precum și protejarea integrității pieței unice europene». În opinia sa, «dată fiind poziția actuală a Regatului Unit, este greu de crezut că se va putea ajunge la o soluție juridică operațională» în privința frontierei irlandeze, principalul obstacol în calea unei plecări «ordonate».

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW