Într-un moment în care reputata revistă medicală „The Lancet” anunță că vaccinul rus Sputnik V este eficient în proporție de peste 91% (91,6%) și în Europa există o mare lipsă de vaccinuri deja omologate, postul de radio francez „Europe 1” întreabă Agenția europeană a medicamentului și pe imunologul Brigitte Autran ce rol poate avea vaccinul rus.
Sputnik V a fost avizat de publicația „The Lancet” într-un studiu dat publicității marți, 2 februarie. Îi recunoaște eficacitatea de peste 91%, similară vaccinurilor Moderna și Pfizer, distribuite acum în Europa. Pe acest fond, au apărut nu puține state și oficiali care consideră că, în fața problemei grave a deficiențelor de aprovizionare cu doze ale vaccinurilor cu care au fost încheiate deja contracte, s-ar putea recurge la Sputnik V. Președintele Emmanuel Macron a anunțat că a trimis deja o misiune științifică în Rusia pentru a purta discuții cu echipele producătoare ale vaccinului lor.
„Rezultate comparabile”
Sputnik V, spune imunologul Brigitte Autran, chestionată de „Europe 1”, are rezultate „destul de comparabile” cu Pfizer și Moderna, ba chiar o eficacitate superioară vaccinului AstraZeneca. Domnia sa remarcă însă că există „unele mici diferențe în testarea vaccinului rus” în comparație cu celelalte vaccinuri cunoscute. Au fost excluși voluntarii care au dorit să fie testați cu noul vaccin, infectați cu HIV sau cu virușii hepatitei B sau C. Ceea ce nu s-a întâmplat la testarea vaccinului Pfizer. Dar, en gros, a spus imunologul francez Brigitte Autran, rezultatele sunt comparabile. Iar subtilitatea vaccinului rus este faptul că sunt utilizați doi vectori diferiți, ceea ce ar putea explica, eventual, o parte din bunele lui rezultate, a adăugat imunologul.
Nu există o cerere de omologare a vaccinului rus
În acest caz, se pune întrebarea dacă poate fi cumpărat în Europa fără avizul Agenției europene a medicamentului. Rusia a solicitat autorizarea agenției respective, fără a depune însă și un dosar. A cerut doar consiliere științifică, adică ce trebuie făcut pentru depunerea unui dosar. În urmă cu două săptămâni a avut loc o reuniune a experților europeni, dar nu au avut date care să fie examinate. Ca atare, nu poate exista o autorizare imediată a vaccinului rus, spune Agenția europeană a medicamentului. În plus, Comisia Europeană nu are contracte europene pentru acest vaccin. Bruxellesul nu poartă nicio răspundere pentru actuala situație privind Sputnik V, dată fiind lipsa de transparență a fabricantului. Nimic însă, spun oficialii europeni, nu împiedică o țară europeană să cumpere vaccinul rus direct, așa cum a procedat de exemplu Ungaria, iar Germania „lasă deja o poartă deschisă”.
Foto: By Gobierno de la Ciudad Autónoma de Buenos Aires, CC BY 2.5 ar, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=98203227
Daca era omologat in Europa in august anul trecut cand a aparut in Rusia, acum erati mult mai avansati cu vaccinarea populatiei si multe persoane rapuse de COVID 19 traiau si astazi. Sputnik V e si eficient, e si mai ieftin. Nu inteleg cu companiile farmaceutice care produc vaccinuri se gandesc la profit, in loc sa se gandeasca la salvarea populatiei de la moarte. Pretul pe vaccin trebuia sa fie simbolic sau gratuit. Le pasa de salvarea populatiei de COVID-19, la fel cum le pasa de saracii din Africa.
NU STIU DACA SPUTNIK V POATE FI O SOLUTIE IMPOTRIVA COVID 19, DAR IVERMECTINA SI HIDROXICLORCHINA SICUR SUNT !