sâmbătă, 11 iulie, 2020
24.7 C
București

Manifestații în Iran împotriva regimului, pentru demisia ayatolahului Khamenei

Corespondenții agențiilor internaționale de presă au relatat sâmbătă despre puternicele manifestațîi de la Teheran, la care s-a cerut inclusiv demisia ayatolahului Ali Khamenei, după recunoașterea oficială a responsabilității Iranului pentru accidentul soldat cu prăbușirea avionului companiei Ukraine Airlines.

Surse locale au relatat că, sâmbătă, mai multe sute de studenți s-au adunat în centrul capitalei iraniene, răspunzând la invitația de a participa la ceremonia organizată în memoria pasagerilor avionului doborât “din greșeală” de o rachetă iraniană. Principala lor revendicare a fost demisia ayatolahului Ali Khamenei. Agenția semioficială de presă iraniană Fars a relatat că mai bine de o mie de manifestanți, scandând lozinci împotriva regimului iranian și rupând portrete ale generalului Qassem Soleimani, ucis la 3 ianuarie într-un atac american, s-au mobilizat încă de joia trecută la Teheran. Imagini video transmise de posturi de televiziune internaționale îi arată pe manifestanți cerând demisia lui Ali Khamenei după recunoașterea de către Teheran a răspunderii pentru catastrofa aviatică de miercuri ce a costat viața a 176 pasageri.

Mesaj de susținere din partea lui Donald Trump

Într-un mesaj difuzat pe Twitter, Donald Trump “salută curajosul popor iranian care suferă de mai multă vreme… Sunt alături de voi de la începutul președinției mele și administrația mea va rămâne pe această poziție… Urmărim îndeaproape manifestaţiile voastre și curajul vostru ne inspiră. Guvernul iranian trebuie să autorizeze organizațiile angajate în apărarea drepturilor omului… Nu este de dorit un nou masacru împotriva manifestanților pașnici, nici întreruperea contactelor prin internet”, așa cum s-a întâmplat cu prilejul manifestațiilor de la sfârşitul anului 2019 împotriva creșterii prețurilor la carburanți. Protestele respective, reamintesc surse locale iraniene, au fost dur reprimate, soldându-se cu circa 1.500 morți. “Întreaga lume urmărește ce se întâmplă în Iran”, avertizează Donald Trump.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Prima lansare a unui satelit experimental din România – Globar

Compania românească CryptoDATA a lansat cu succes în stratosferă primul ansamblu de echipamente...

Oamenii de ştiinţă avertizează asupra unui val de leziuni asociate COVID-19

Beatrice Spătaru (gds.ro) Oamenii de ştiinţă au avertizat miercuri asupra...

Mărirea capacităţii de stocare a energiei, pentru a impulsiona procesul de decarbonizare

De la sesiunea plenară a PE: Comisia Europeană estimează că Uniunea va trebui să...

Ca la ei, la nimenea

Neculai Crețu Bucureștiul este împărțit în șase sectoare. Fiecare sector...