Vizita lui Viktor Orban în Statele Unite, la invitația președintelui Trump, a fost considerată drept «un eveniment controversat» întrucât «liderul ungar este acuzat că subminează democrația în țara sa».
Luni, Donald Trump l-a primit la Casa Albă – cu protocolul deosebit activat în cazul vizitelor «speciale» – pe premierul ungar Viktor Orban, «unul din rarii admiratori ai președintelui american revendicați în Europa». Surse informate din Washington, citate de France Presse și publicația «Challenges», au relatat că acest «tête-à-tête» cu președintele american, ce se adaugă la multiplele înțepături împotriva Uniunii Europene, îi oferă « o tribună» lui Viktor Orban, cunoscut pentru pozițiile sale eurosceptice, cu mai puțin de două săptămâni înaintea alegerilor europene, când este previzibil un progres al taberei suveraniştilor și populiștilor..
Donald Trump, «o icoană» pentru Orban
Scopul vizitei premierului Orban în Statele Unite fusese anunțat încă de săptămâna trecută, de Sarah Sanders, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe: «Având drept fundament vechile legături existente între Statele Unite și Ungaria, președintele Trump și premierul Orban vor evoca mijloacele de întărire a cooperării între cele două țări». Corespondenții de presă la Washington au remarcat faptul că anunțul referitor la vizita la Casa Albă a lui Viktor Orban a intervenit chiar în ziua în care șeful diplomației americane, Mike Pompeo, își anula în ultimul minut o deplasare la Berlin pentru a se întâlni cu doamna cancelar Angela Merkel. Numeroși observatori, invocați de «Challenges», văd în vizita premierului ungar un eveniment emblematic al evoluției relațiilor transatlantice de la alegerea miliardarului Trump la președinția Statelor Unite, suspectat că preferă doar «oamenii forte», autocraţii, în locul liderilor democrațiilor occidentale, aliați tradiționali ai Washingtonului. Mulți își reamintesc faptul că, în septembrie anul trecut, premierul ungar, la putere de fapt din 2010, îl califica pe Donald Trump drept «o icoană» pentru mișcarea suveranistă, după discursul clar anti-mondialist rostit de președintele american în Adunarea generală a ONU.
Apel la anularea vizitei premierului ungar
Dată fiind această proximitate ideologică, s-a creat terenul pentru o reîncălzire a relațiilor administrației americane cu Viktor Orban, căruia precedenta administrație Obama îi reproșa adeseori că atentează la libertatea presei, la independența justiției și că lovește în societatea civilă. France Presse, preluată de «Challenges», semnalează că mai multe voci la Washington au criticat invitarea în Statele Unite a premierului ungar; «Acesta nu-și are locul în Biroul Oval», declarau înaintea vizitei, într-un editorial din «The Washington Post», Rob Berschinski, lider al organizației Human Rights First, și Hal Brands de la Universitatea John Hopkins. Motivul: «Nu numai că invitarea (lui Viktor Orban – nn) va fi văzută ca o reabilitare a unui lider care a distrus cu succes o democrație, dar și confirmarea unei strategii absolut periculoase pentru securitatea transatlantică». Mai mulți deputați democrați i-au adresat președintelui Trump o scrisoare în care i-au cerut să renunțe la a-l primi pe Viktor Orban «câtă vreme acesta nu a repus țara sa pe drumul democrației și al respectării drepturilor omului». Un mesaj similar i-au adresat lui Trump și un grup de senatori influenți, inclusiv republicani.