Fostul șef al diplomației britanice, Boris Johnson, unul dintre candidații la preluarea conducerii guvernului după demisia doamnei Theresa May, a ajuns – la cel de-al doilea tur de scrutin – la 126 de voturi, față de 46 deținute de actualul ministru de Externe Jeremy Hunt, 41 de voturi pentru ministrul Mediului, Michael Gove. Fostul ministru pentru Brexit, Dominic Raab, a ieșit din competiție.
Boris Johnson și-a întărit și mai mult șansele de a ajunge premier în fața rivalilor săi. Marți, în a doua rundă a competiției, cei 313 deputați conservatori din Camera Comunelor au trebuit să facă noi progrese către stabilirea celor doi finaliști pentru postul de premier ce trebuie selectat până la finele lunii iulie. De data aceasta, Johnson a atins 126 de voturi, cu 12 mai multe față de primul tur de scrutin, distanţându-se în continuare de Jeremy Hunt și Michael Gove, amândoi dornici să se evite un Brexit fără acord. În al doilea tur de scrutin a fost nevoie să fie atinse 10 procente din voturi, respectiv 33 de susțineri, ceea ce nu a realizat Dominic Raab, fost ministru pentru Brexit, care a obținut doar 30 de voturi și a fost eliminat din competiție. Alte voturi eliminatorii sunt prevăzute la următorul tur programat pentru miercuri și joi.
Dezbatere televizată
Mare favorit după scrutinurile de până acum, Boris Johnson a consimțit, în fine, să coboare în arenă, la o dezbatere televizată difuzată de BBC, împreună cu alți candidați. Până acum a refuzat invitația ce i-a fost adresată de Channel 4. Presiunile din partea deputaților conservatori au fost puternice, argumentul invocat de actualul ministru de Externe Jeremy Hunt, ieșit deja din competiţie, fiind: «Dacă echipa nu-l autorizează pe Boris Johnson să discute cu cinci colegi ai săi, cum va putea ajunge el să negocieze cu 27 state membre ale UE?».
Victoria lui Johnson nu rezolvă totuși problema Brexit
Mulți își pun întrebarea dacă largul sprijin de care se bucură Boris Johnson va fi un atu pentru rediscutarea cu Bruxellesul a acordului Brexit încheiat în noiembrie trecut de Theresa May. «Oricare ar fi câștigătorul scrutinului, subliniază cunoscutul analist politic Stuart Thomson, citat de corespondentul permanent la Londra al ziarului ”Les Echos”, ecuația va rămâne aceeași. Pe masa tratativelor se află deja un acord și Uniunea Europeană a avertizat că nu are de gând să redeschidă negocierea textului respectiv». Rămâne totuși un risc, sublinia marți «Times»: acela că susținerea primită actualmente din toate părțile de către Boris Johnson ar putea sfârși prin a fi mai degrabă o slăbiciune decât o forță. Odată ajuns la putere, el va trebui să răspundă așteptărilor celor care l-au sprijinit atât în chestiunea Brexit, cât și în altele. Iar în condițiile existenței în partid a unor foarte diverse opinii, misiunea domniei sale ar putea să devină complicată. Întrebarea este: are Johnson un plan de ieșire dintr-un astfel de impas? Nimeni nu știe despre un astfel de plan, iar Johnson personal întreține, pentru moment, suspans privind intențiile sale de viitor.