Miercuri, 8 iulie, la Bruxelles au început lucrările unei sesiuni plenare cruciale a forului legislativ europen, în prezența cancelarului german Angela Merkel și a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Europarlamentarii, care purtau cu toţii măşti, au stat despărţiţi unii de alţii de scaune goale.
În ședința de deschidere de miercuri după-amiază, prezentarea și votarea agendei sesiunii au fost urmate de o amplă dezbatere privitoare la strategia și prioritățile președinției semestriale germane, prezentate personal de dna Angela Merkel.
„Împreună, pentru relansarea Europei”
Sub acest slogan, președinția germană este hotărâtă să înfrunte giganticele provocări ale pandemiei, a declarat dna Merkel. Domnia sa a evocat cele cinci domenii asupra cărora Europa trebuie să se concentreze dacă dorește să iasă mai unită și mai puternică din criza actuală: drepturile fundamentale, solidaritatea și coeziunea, schimbările climatice, digitalizarea și rolul Europei în lume. „Germania”, a anunțat Angela Merkel, „este gata să dea dovadă de o solidaritate extraordinară” în scopul construirii unei Europe „verzi”, inovante, durabile, mai digitalizate și competitive. „Europa este capabilă să reușească lucruri mari dacă lucrăm împreună și în manieră solidară”… „Cred în Europa. Sunt convinsă de Europa. Nimeni nu poate trece prin această criză de unul singur. Suntem cu toţii vulnerabili”, a subliniat dna cancelar.
„Provocarea care ne așteaptă pe noi toți este mai mult decât extraordinară”, a declarat la rândul ei dna Ursula von der Leyen… Dar putem ieși, din această confruntare „mai puternici, grație planului de relansare «Next Generation EU». Germania a ales cuvântul bun: «împreună». Acesta este motorul Uniunii noastre”. În context, dna von der Leyen a subliniat că Europa a avut nevoie, concomitent, de cadrul financiar plurianual (CFP) și de „Next Generation EU” .
„Comisia, a promis dna Von der Leyen, va face tot ce-i stă în putință pentru a se asigura că în cele din urmă va fi găsit un acord”.
„Solidaritatea”- mesajul în intervențiile eurodeputaților
Manfred Weber, liderul grupului politic de dreapta PPE, a susținut că Uniunea Europeană a trecut dintr-o criză în alta din cauza fricii. „Frica este principalul dușman al solidarității, al viitorului și al libertății”. Așteptările de la președinția germană sunt puternice, a subliniat Manfred Weber. UE va trebui de acum încolo să aibă curajul de a da dovadă de solidaritate: trebuie găsită o soluție, chiar luna aceasta, în privința planului de relansare, a insistat Manfred Weber. Nicio comunitate nu poate supraviețui fără existența unui spirit de comunitate, iar în ce ne privește pe noi (PPE-n.n.), acesta este modul de viață european.
Iratxe García Perez, din partea grupului Social-Democrat, a propus să lucreze „mână în mână” cu președinția germană în vederea surmontării diferenţelor și a divizărilor Nord-Sud și Est-Vest în Europa, în beneficiul cetățenilor. „Noi trebuie să demonstrăm că este posibilă crearea unei societăți mai juste și durabile, care se gândește la calitatea mediului și la viitoarele generațîi, care îi protejează pe lucrători, care valorizează diversitatea și care gestionează solidar fluxurile de migranți”,
Dacian Cioloș, din partea grupului Renew Europe, a subliniat că, în acest moment, prioritare trebuie să fie adoptarea planului de relansare și noul cadru financiar plurianual al europenilor. „Noi construim o Europă în jurul unui proiect, cu o viziune și valori solide. A sosit importantul moment în care să condiționăm accesul la fondurile europene de respectarea statului de drept. Un astfel de prilej politic există acum”, a spus Cioloș.
Ska Keller (din partea Verzilor) a afirmat că fermitatea de care a dat dovadă UE față de Covid-19 trebuie aplicată și în privința crizei climatice. Președinția germană, consideră militanta ecologistă, își poate aduce o contribuție esențială, printr-o legislație climatică ambițioasă, chemând la reducerea cu 65% a emisiilor de gaze toxice până în 2030.
Martin Schirdewan, din partea grupului GUE/NGL(Stânga unită), a reamintit în plină ședință plenară tragicele și nefastele politici de austeritate puse în aplicare în perioada crizei financiare și a cerut dnei cancelar Merkel să nu comită din nou o astfel de eroare.