luni, 1 iunie, 2020
16.1 C
București

În fața polemicilor, Edouard Philippe apără deciziile guvernului francez

După alocuțiunea alarmantă, dar fermă a președintelui Emmanuel Macron, a ieșit în public, la postul de televiziune France 2, și primul-ministru al Franței, Edouard Philippe. A reluat apelurile insistente adresate cetățenilor țării să rămână la domiciliile lor, să evite orice deplasare neimportantă, contribuind astfel la blocarea propagării virusului ucigaș, și să sprijine – când este cazul – personalul medical și persoanele în vârstă sau cu sănătatea fragilă.

Premierul Philippe a avertizat cetățenii că sancțiunile în bani pentru nerespectarea restricțiilor stabilite de autorități vor fi majorate de la 38 la 135 euro, cu posibilitatea de a le mai majora în viitorul apropiat.

O polemică declanșată de fostul ministru al Sănătății

Întrebat în legătură cu afirmațiile apărute în “Le Monde” ale doamnei Agnes Buzyn, fost ministru al Sănătății, dar pe ultima sută de metri a campaniei electorale desemnată drept candidat al partidului En Marche la primăria Parisului, potrivit cărora autoritățile franceze nu au acordat importanţa cuvenită pericolului coronavirusului, premierul Philippe a apărat cu strășnicie măsurile pe care le-a luat, susținând că au fost luate cu avizul oamenilor de știință. Dna Buzyn, de profesie medic hematolog, le-a reproșat colegilor săi din guvern că nu i-au ascultat avertismentele lansate de domnia sa încă în luna ianuarie în legătură cu riscul unei grave crize sanitare. În comunicatul său apărut marți în “Le Monde”, dna Buzyn a calificat drept “mascaradă” organizarea primului tur de scrutin al alegerilor municipale, deși domnia să sugerase să fie amânate. Și la acest punct, premierul Philippe a aruncat răspunderea pe oamenii de știință cărora le-a cerut opinia și care au spus că dacă se iau măsurile de securitate ce se impun în astfel de situații, alegerile se pot ține. Polemicile, criticile, deciziile luate au fost asumate de Philippe, în calitatea sa de șef al guvernului, subliniind că importantă pentru domnia sa în acest moment este lupta cu virusul și angajamentul de a-l învinge, dincolo de polemici. Numai că dezvăluirile doamnei Buzyn au luat prin surprindere atât opoziția politică franceză, cât și pe unii din rândul majorității, care au cerut organismelor parlamentare abilitate să se autosesizeze în legătură cu neluarea în seamă a avertismentelor medicului doamnei Buzyn, ceea ce ar fi prevenit efectele atât de grave ale virusului ucigaș în Franța.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Mii de britanici au protestat împotriva asasinării lui George Floyd

În ciuda restricțiilor impuse pentru contracararea coronavirusului, mii de cetățeni britanici s-au adunat duminică la Londra și...

Ce măsuri de protecție se aplică pe terase și plaje începând de astăzi

Începând cu data de 1 iunie sunt permise activitățile de preparare, servire și consum al produselor alimentare,...

BNR rămâne prudentă

Pentru a impulsiona consumul și relansarea economiei, BNR a tăiat dobânda de politică monetară de la 2%...

Continuă haosul în zeci de orașe ale Statelor Unite. Înfruntări violente în fața Casei Albe și a reședinței președintelui. Donald Trump, condus la un...

În ciuda ordinului de încetare a focului impus în capitala Statelor Unite pentru oprirea violențelor ce nu...