În fața riscului intrării în incapacitate de plată (shutdown), Congresul american a aprobat finanțarea provizorie a statului federal

Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite a adoptat joi noaptea, la limita de timp, un proiect de lege temporar privind cheltuielile, evitând astfel închiderea activității întregii administrații federale, a cărei finanțare urma să expire câteva ore mai târziu. Avizul Senatului fusese dat cu câteva ore mai înainte, în cursul zilei de joi. Cu 254 voturi pentru și 175 împotrivă, Camera Reprezentanților a aprobat finanțarea guvernului până la data de 3 decembrie. În Senat, prelungirea finanțării a fost votată cu 65 voturi, contra 35.

Presa, posturile americane de televiziune au subliniat că votul în Congresul american a intervenit după mai multe zile de luptă privind plafonul datoriei Americii. Aleșii democrați au susținut suspendarea plafonului datoriei (setat la 28.400 dolari), ceea ce republicanii nu au au admis sub nicio formă. Aceștia au acuzat lipsa bipartitismului la elaborarea marelui plan de cheltuieli sociale, de 3.500 miliarde de dolari, al președintelui Joe Biden, din cauza democraților care în acest moment dețin majoritatea în ambele camere ale Congresului. “Am putut evita un shutdown deoarece majoritatea democrată a acceptat realitatea și a ascultat ceea ce republicanii nu au încetat să evoce de mai multe luni. Acum, ei vor trebui să adopte o poziție similară în privința plafonului datoriei”, a declarat liderul grupului republican din Senat, Mitch McConnell.

Odată aprobat proiectul de lege privind finanțarea provizorie și pericolul unui shutdown temporar evitat, democrații urmează să acționeze rapid, în următoarele zile, în privința plafonului datoriei, pe care îl doresc fie mărit și chiar eliminat. Dna Janet Yellen, Secretarul american al Trezoreriei, a avertizat că parlamentarii au termen până la 18 octombrie pentru a mări sau suspenda plafonul datoriei, înainte ca Statele Unite să intre în incapacitate de plată. Între efecte, Janet Yellen a menţionat: persoanele în vârstă să nu își mai primească ajutoarele, soldații să nu mai poată fi plătiți, iar dobânzile la credite, carduri de credit și leasing auto ar putea crește simțitor. Aceasta a mai spus că un astfel de eveniment ar afecta statutul dolarului, de monedă de rezervă internațională. „Ar fi dezastruos pentru economia americană, pentru piețele financiare globale și pentru milioane de familii și muncitori a căror siguranță financiară ar putea fi afectată de întârzierea plăților”, a spus Janet Yellen.

Lupta privind programul social al lui Biden

Concomitent, aleșii democrați încearcă să determine aprobarea proiectului de lege valorând 3.500 mld. dolari al președintelui Biden privind cheltuielile sociale și cele privind schimbările climatice, elementul-cheie al programului său, care însă se lovește de obstacole din partea republicanilor, dar și din partea unor democrați. Republicanii doresc un proiect de lege mai puțin ambițios, în timp ce democrații progresiști doresc, dimpotrivă, creșterea impozitelor societăţilor și celor cu venituri mari. Pentru aleșii republicani, o astfel de soluție ar antrena pierderea de locuri de muncă și o încetinire a creșterii economice. Chiar și unii democrați moderați, cum ar fi senatorul Joe Manchin (Virginia de Vest) și Krusten Sinema (Arizona), și-au exprimat neliniștea față de costul potențial al marelui plan de investiții social și față de ideea creșterii impozitelor propusă de Joe Biden, ceea ce demonstrează o discordantă chiar în propriul partid al lui Biden.

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW