3.1 C
București
sâmbătă, 23 ianuarie

În fața riscului unui impact negativ asupra economiei americane, Donald Trump amână majorarea unor taxe vamale la importuri din China

Suprataxele vamale la unele produse importate din China (telefoane, PC…) nu vor intra în vigoare decât după 15 decembrie, și nu la 1 septembrie cum era prevăzut inițial, iar unele produse ar putea fi scutite total de taxe.

Reprezentantul american pentru Comerț, Robert Lighthizer, a marcat o «ușurare» a tensiunii și pe piețele de capital, anunțând o «acalmie», fie și temporară, în războiul comercial dintre Statele Unite și China. Au fost reluate contactele telefonice între negociatorii chinezi și americani.

Este o certitudine, spun analiști economici americani, că riscul unui impact negativ al tarifelor vamale suplimentare la importuri din China asupra economiei americane a determinat Washingtonul «să dea înapoi». Reprezentantul american pentru Comerț, Robert Lighthizer, a anunțat amânarea intrării în vigoare a suprataxelor vamale la produsele chineze anunțate în urmă cu circa zece zile. Suprataxa de 10% aplicată unui număr de produse chineze, cum ar fi telefoanele portabile, computerele, jucăriile, consolele de jocuri video sau pantofii nu vor mai fi aplicate decât din 15 decembrie, și nu la 1 septembrie cum se prevăzuse inițial. Autoritățile americane au precizat că unele produse vor fi retrase definitiv de pe lista celor afectate de taxe suplimentare. O listă precisă va fi dată publicității în zilele următoare. Explicând rațiunea pentru care a fost luată această decizie, Reprezentantul american pentru Comerț a declarat că «este un proces normal care decurge din comentariile publice și din audieri realizate în ultima săptămână». În plus, mai multe întreprinderi americane au cerut scutiri de taxe vamale, temându-se de scăderea activității lor productive.

Sunt reluate contactele chino-americane

Surse americane au confirmat că negociatorii americani și cei chinezi au intrat marți în contact prin telefon, încă înainte ca Robert Lighthizer să anunțe noua decizie a Washingtonului privind amânarea aplicării suprataxelor vamale la importuri din China. Cum s-a ajuns la ea: după anunțarea noului val de suprataxe vamale, acum zece zile, asupra unor noi importuri din China, economiștii americani au reacționat imediat și au avertizat Casa Albă asupra impactului pe care ele le-ar putea avea asupra consumului. Oxford Economics estima, de exemplu, că ele ar putea diminua în 2020 cu 0,1% creșterea economică a țării. Consumatorul american va fi obligat să plătească în medie – din cauza suprataxelor vamale – mai mult cu 300 dolari per an și familie. Important este că cei mai amenințați sunt americanii cu posibilități financiare mai reduse, dar și alegătorii.

O ameliorare deja pe piețele de capital

Anunțul de marți al Washingtonului a fost primit favorabil pe piețele de capital. La Wall Street, Dow Jones și S&P500 au câștigat imediat aproape 1,5%, iar Nasdaq, aproape 2%. Unele societăți, ce ar fi fost în mod special lovite de noile tarife vamale, respiră acum ușurate. Este cazul grupului Apple sau al fabricantului de mașini Caterpillar, ale căror acțiuni au crescut la bursă. Prețul petrolului a crescut și el cu 3,5%. Sortimentul Brent a depășit deja 60 de dolari barilul, după ce scăzuse serios în urma anunțului privind majorarea taxelor vamale la importuri din China.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW