Nu a trecut prea mult timp de la producerea catastrofei din portul Beirut pentru ca pe rețelele de socializare, în conversații între persoane, pe agenții de presă să apară speculații privind o altă cauză a exploziilor de marți seară din capitala libaneză decât cea evocată de autoritățile locale, respectiv a unor deflagrații accidentale la antrepozitele unde se aflau miile de tone de materiale explozive. Și asta, în ciuda insistențelor autorităților libaneze de a se aștepta încheierea anchetei înainte de a se pronunța asupra cauzelor adevărate ale dramei produse.
La doar câteva ore după cele două explozii soldate, potrivit ultimelor bilanțuri parțiale, cu mult peste 100 de morți, aproape 5.000 răniți și mulți dispăruți, plus pagube materiale de multe miliarde, imagini video titrate „Atacuri israeliene la Beirut” sau „Atac cu drona în Liban” au invadat rețelele sociale, în special Facebook. Într-una dintre imagini poate fi observată un fel de pată neagră, nedistinctă, apropiindu-se de zona în flăcări înaintea celei de a doua explozii. O imagine interpretată de unii localnici ca posibilă lansare a unei bombe.
O variantă evocată și de Donald Trump
Marți seară, ceva mai târziu, președintele Donald Trump era sigur că a fost vorba de „un atac”, și nu de un accident. Fără a oferi precizări, președintele american a spus: „A fost un atac, a fost o bombă sau ceva de acest fel”. Donald Trump a afirmat că deține această informație de la mai mulți generali cu care a purtat discuții. Cu toate acestea, Ministerul Armelor a invitat presa americană să contacteze direct Casa Albă pentru a primi detalii privind declarația președintelui.
„Pentru guvernul libanez, nicio informație nu indică până acum că exploziile au fost provocate de un atac sau un bombardament”, a declarat ambasadorul libanez la Washington revistei „Newsweek”.
În Franța, Jean Mussiha, membru al Biroului național al partidului Rassamblement național (RN) al Marinei Le Pen, a susținut – imediat după ce a văzut primele imagini cu exploziile de la Beirut – că ele „par a fi fost un atentat”. La Beirut, în plin haos, numeroși libanezi emit dubii în privința cauzelor imenselor explozii. Situl publicației „L’Orient-Le Jour” publică numeroase mărturii ale unor persoane care ar fi auzit zgomote de avioane cu puțin timp înaintea producerii exploziei. În articolul său, „L’Orient-Le Jour” precizează totuși că „este imposibil, la ora actuală, să se stabilească o legătură între acele survoluri și explozii”, adăugând că „survoluri ale avioanelor de luptă israeliene sunt cvasicotidiene deasupra Libanului, în contextul cunoscutelor tensiuni existente între cele două țări, sub aspect tehnic încă în război”.
Autoritățile libaneze rămân deocamdată la poziția de a nu acuza vecinul, mai ales că Israelul s-a oferit imediat să acorde ajutor Libanului, limitându-se la prima concluzie conform căreia exploziile au fost cauzate de materialele explozive stocate, fără măsuri de protecţie, în portul Beirut. Primul ministru libanez, Hassan Diab, a afirmat că responsabili de această catastrofă vor trebui să răspundă.
… “atac”-ul fuse de fapt, prostia celor care tinura bomba-n casa.