Mihai Nicuţ (e-nergia.ro)
Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei estimează o creștere fulminantă a numărului de persoane fizice care își vor produce singuri energia electrică pentru ca România să își poată îndeplini obiectivele anului 2030 ale politicii europene “Fit for 55”.
Estimarea ANRE este că la orizontul anului 2030, în România vor fi 500.000 de prosumatori cu instalații de cel puțin 4 kW fiecare.
Cităm: “Extinderea pe scară largă a instalării de capacități de producere a E-SRE de către consumatori individuali (min. 500.000 consumatori până în 2030 cu minim 4 kW instalați/consumator). Funcție de evoluția prețului energiei electrice se poate evalua necesitatea stimulării de instalare a acestor capacități de producere a E-SRE prin promovare acestora, printr-o schemă de ajutor de stat pentru un total minim 2000 MW”.
Prevederea apare în nota de fundamentare a unui proiect de Ordin ANRE prin care se instituie obligația ca Transelectrica să publice periodic capacitatea care poate fi instalată și racordată la rețelele de înaltă tensiune, atât la nivelul operatorului de transport, cât și al celor de distribuție.
Unde suntem
Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy Bege, a declarat acum o lună că, la finalul lui iunie, erau înregistrați la nivel national 9.000 de prosumatori și mai sunt alte “câteva mii” care sunt acum în procedura de obținere a certificatului de prosumator. Capacitatea totală din instalațiile prosumatorilor este de 70 MW.
Totuși, pe fondul prețurilor mari la energie electrică este posibil ca tot mai mulți oameni să își instaleze acasă propriile sisteme de producție de energie electrică, conectate și la rețea, mai ales în condițiile în care vor beneficia și de un cadru de reglementare stimulativ.
În acest sens, Guvernul a elaborat un proiect de OUG care, printre altele, introduce compensarea cantitativă a energiei electrice introduse în rețele de prosumatori. Pe scurt, ce ar urma să se întâmple: OUG introduce compensarea cantitativă în regim de 1:1 a prosumatorilor care au instalații de până la 200 kW. Furnizorii vor fi obigați să factureze doar diferența dintre ce consumă prosumatorul din rețea și ce livrează în rețea. În cazul în care cantitățile livrate le depășesc pe cele consumate din rețea, ce rămâne se poate compensa cantitativ în termen de doi ani. Cu alte cuvinte, se poate consuma iarna ce s-a produs în exces vara. Schema de compensare cantitativă este valabilă până în anul 2030.
Din păcate însă, proiectul a fost întors la Guvern de către Consiliul Economic și Social, care ar fi trebuit să dea aviz pe el, pentru că, așa cum a venit de la Guvern, nu avea avizele necesare ale ministerelor.
Pe schema actuală, prosumatorii primesc pentru energia livrată prețul mediu spot al anului trecut, în acest moment 0,19 lei/kWh, ceea ce în condițiile în care energia consumată din rețea s-a scumpit și se va mai scumpi, nu este foarte stimulativ.