Ca în fiecare an de sărbătoarea pascală, Papa Francisc a celebrat singur la Vatican o slujbă religioasă înaintea tradiționalului său mesaj de Paște „Urbi et Orbi. Un mesaj care anul acesta, din cauza măsurilor de izolare impuse de pandemia de Covid-19, a fost proclamat prin rețele video din bazilica Sfântul Petru, și nu în Piața Sfântul Petru.
În mesajul său de Paște, Sanctitatea sa Papa Francisc a evocat – cum era de așteptat – în primul rând pandemia de Covid-19, dezastrul provocat de ea la nivel planetar și grelele provocări cu care se confruntă din cauza ei umanitatea. Contagiunii cu coronavirus, Papa a chemat oamenii să-i răspundă printr-o „contaminare cu speranță”, reprezentată pentru creștini de învierea lui Hristos. În mesajul său pascal, Papa a invitat la depășirea indiferenței și a egoismului; „Acum nu este timpul pentru indiferență, a spus el, întrucât toată omenirea suferă și toți trebuie să se regăsească uniți pentru a înfrunta pandemia. În context, Sanctitatea sa a pledat pentru ridicarea sancțiunilor internaționale care împiedică țările sancționate să-și ajute cetățenii. Un apel a adresat Papa Francisc și la încetarea conflictelor armate mondiale şi anularea datoriilor ţărilor sărace. Pentru medicii, asistenții medicali, întregul personal medical angajat în prima linie a luptei cu coronavirusul, Papa Francisc a avut cele mai alese cuvinte de mulțumire, de recunoștință pentru sacrificiile lor în lupta pentru salvarea de vieți omenești.
Nu mai cheltuiți pentru arme
Lansând apelul la încetarea conflictelor armate, Papa Francisc a spus: „Nu este momentul pentru continuarea fabricării de arme, să se cumpere arme, cheltuind capital enorm care ar trebui să fie folosit pentru îngrijirea oamenilor şi salvarea de vieţi”. Papa a menţionat Siria, Yemenul, Irakul, Libanul, Israelul, Palestina, Ucraina, „atacurile teroriste” din „diverse ţări din Africa”.
Un avertisment special dat Europei
Sanctitatea sa a lansat un avertisment Europei, divizată în privința răspunsului ce trebuie dat pandemiei. „Este mai urgent ca niciodată, a spus Papa Francisc, ca rivalitățile din trecut să nu se agraveze… Uniunea Europeană face față provocării momentului de care va depinde nu doar viitorul ei, ci și al întregii lumi”.”Indiferența, egoismul, divizarea, uitarea sunt cuvinte pe care astăzi nu vrem să le auzim”, a conchis Sanctitatea sa în binecuvântarea pascală.