În ultimii zece ani, numărul celor deplasaţi din cauza războaielor și a crizelor s-a dublat

Pandemia de coronavirus nu a oprit fuga de războaie, persecuții și jafuri. Potrivit unei statistici a ONU, citată de «Le Figaro», numărul celor deplasaţi a atins cifra-record de 82,4 milioane, de două ori mai mare ca acum zece ani. Un raport anual al Agenției ONU pentru refugiaţi, dat publicității vineri, arată că numărul refugiaților, respectiv persoane deplasate în interiorul țării lor, și al solicitanților de azil a progresat cu 4% în 2020, în raport cu cifra – deja un record – de 79,5 milioane la sfârșitul anului 2019. 2020 reprezintă astfel cel de-al 9-lea an de creștere continuă a persoanelor deplasate forțat la nivelul planetei. În timpul pandemiei, «s-a oprit totul, inclusiv economia, dar războaiele, conflictele, violența, discriminările și persecuțiile continuă și împing oamenii să fugă», a explicat presei șeful Agenției Națiunilor Unite pentru refugiați, Filippo Grandi. În prezent, de fapt, 1% din omenire este reprezentată de refugiați.

La sfârșitul anului 2020, în lume existau 30,3 milioane de refugiați și alte persoane deplasate forțat în afara țării lor, între care 5,7 milioane refugiați palestinieni și 3,9 milioane venezueleni, iar solicitanții de azil se cifrau la 4,1 milioane. Dar, sublinia Filippo Grandi la prezentarea raportului, marele salt îl constituie cifra persoanelor deplasate în interiorul propriei lor țări, care a ajuns la 48 de milioane, o cifră fără precedent. Acest fenomen este provocat în principal de crizele din Etiopia, Sudan, țările Sahelului, în Mozambic, Yemen, Afganistan și Columbia, unde numărul deplasaţilor interni a crescut în ultimul an cu mai bine de 2,3 milioane de persoane. În ciuda pandemiei și a apelurilor la încetarea focului pretutindeni în lume, lansate de secretarul general al ONU Antonio Guterres, conflictele au continuat să pună pe fugă o mulțime de persoane.

Anul trecut, mai bine de două treimi din totalul persoanelor care au fugit peste granițele țărilor lor erau originare din cinci țări: Siria (6,7 milioane), Venezuela (4 milioane), Afganistan (2,6 milioane), Sudanul de Sud (2,2 milioane) și Birmania (1,1 milioane). Tineri și tinere sub 18 ani reprezentau 42% din persoanele dezrădăcinate. În același timp, apropape un million de copii s-au născut în refugiu în perioada 2018-2020, situație ce impune, potrivit lui Filippo Grandi, ”mult mai multe eforturi pentru a se pune capăt conflictelor și violenței”.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW