joi, 20 februarie, 2020
6 C
București

INACO: România pierde 7 poziții în raportul global dedicat ușurinței de a face afaceri

Anual, Banca Mondială publică raportul Doing Business, care analizează uşurinţa de a face afaceri, comparând 190 de economii și ţinând cont de 10 indicatori. Apariţia acestui raport ne permite să analizăm atât performanţele României comparativ cu rezultatele din anul anterior, cât şi performanţele noastre comparativ cu alte ţări. 

Concluziile nu ne avantajează: “România a pierdut 7 poziţii în raportul Băncii Mondiale, ajungând de pe locul 45 în raportul anului trecut pe locul 52 în prezent. Ușurința de a derula afaceri ne dă semnalul perspectivelor de dezvoltare, prin investiții private și crearea de locuri de muncă, prin reținerea și valorificarea resurselor umane în țară, ne dă semnalul surselor de creștere sau nu a calității vieții noastre. Ori semnalele acestui raport nu sunt deloc încurajatoare. Ne arată că alte țări sunt mai prietenoase decât noi cu investițiile private, cu antreprenoriatul, și tot mai multe țări trec în fața noastră. Semnalul este cu atât mai grav cu cât instituțiile publice au declarat că investesc resurse și energie în programe publice antreprenoriale, dar rezultatele sunt foarte departe de intenții și declarații. La “începerea unei afaceri” condițiile în România s-au înăsprit, ceea ce ne aruncă cu 47 de poziții spre coada clasamentului global anul acesta. Ceea ce mă îngrijorează de ani buni este că ne aflăm în topul rușinii mondiale la obținerea autorizațiilor de construcție și la accesul la electricitate, fără reacții ferme din partea autorităților pentru a corecta aceste anomalii nici măcar în anul 2018. Ori aici lucrurile se pot îndrepta rapid, doar voință politică să fie”, a declarat Andreea Paul, președintele think-tank-ului INACO – Inițiativa pentru Competitivitate. 

De remarcat menţinerea primei poziţiei în lume la ușurința de a face comerţ exterior în România şi menţinerea poziţiei 17 la executarea contractelor şi în recentul raport. 

Anca Tamaș, membră a comunității de profesioniști ai INACO a detaliat: “România și-a îmbunătățit performanțele față de celelalte state ale lumii la înregistrarea proprietăţii cu doar o poziţie, de pe locul 45 anul trecut ajunge pe locul locul 44 anul acesta. La obţinerea autorizaţiilor de construcţii am urcat 4 poziţii în lume, de pe locul 150 pe locul 146, dar continuăm să fim la coada clasamentului. 

România a retrogradat față de celelalte state ale lumii la următoarele criterii:

– Începerea unei afaceri: s-au pierdut 47 de poziţii, de pe locul 64 pe locul  111 în prezent! 

– Obţinerea creditelor: am pierdut 2 poziţii, de pe locul 20 pe locul 22.

– Protejarea investitorilor minori: am pierdut 7 poziţii, de pe locul 57 pe locul 64.

– Soluţionarea insolvenţei: am pierdut 1 poziţie, de pe locul 51 pe locul 52.

– Accesul la electricitate: am pierdut 7 poziţii, de pe locul 147 pe locul 154! 

– Plata taxelor: s-au pierdut 7 poziţii, de pe locul 42 pe locul 49.”

Primele 3 economii ale lumii şi-au menţinut poziţiile: Noua Zeelandă (1), Singapore (2), Danemarca (3) în lume. Belgia a urcat 7 locuri, iar Lituania 2 locuri, în timp ce Letonia s-a menținut pe locul 19 în clasamentul mondial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

ANUNŢ LANSARE ACHIZIȚIE LUCRĂRI PRIN PROCEDURĂ COMPETITIVĂ

AMBRO S.A., cu sediul în Suceava, Calea Unirii nr. 24, derulează, începând cu data de 01.08.2018, proiectul "Creşterea eficienţei...

Calendar

Astăzi La Grand Cinema&More (15.40, 20.45, 22.30), Happy Cinema (16.30, 18.00), Cinemax Veranda (15.50,...

Primul laborator dotat cu inteligență artificială, deschis la Academia de Studii Economice din București, cu sprijinul Microsoft

Microsoft a lansat ieri primul laborator dotat cu inteligență artificială în cadrul Academiei de Studii Economice din București (ASE),...

TRENDING