MMJS a fost sesizat de către Federația PROJUST că doar patru dintre cele 15 curți de apel din țară, printre care cea din București și cea din Bacău, aplică în mod corect Legea Salarizării, ceea ce duce la diferențe însemnate de salarii în cadrul aceleiași categorii profesionale.
Ministerul Muncii atrage, din nou, atenția, curților de apel din țară, că interpretează și aplică în mod eronat dispozițiile Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. MMJS a fost sesizat de către Federația PROJUST că doar patru dintre cele 15 curți de apel din țară, printre care cea din București și cea din Bacău, aplică în mod corect Legea Salarizării, ceea ce duce la diferențe însemnate de salarii în cadrul aceleiași categorii profesionale.
Reamintim că, începând cu luna ianuarie 2018, salariul de bază/indemnizația de încadrare pentru personalul din familia ocupațională “Justiție” sunt determinate prin majorarea salariului de bază/indemnizației de încadrare avute în luna decembrie 2017 cu 25%, în temeiul dispozițiilor art. 38 alin. (3) lit. a) din Legea-cadru.
Totodată, cuantumul brut al sporurilor avute în luna decembrie 2017 se majorează cu 25%, rezultând cuantumul sporurilor pentru luna ianuarie 2018.
În situația în care salariile de bază/indemnizațiile de încadrare majorate cu 25% vor fi mai mari decât cele prevăzute de lege în anexa nr. V, nivelul salariului de bază/indemnizației de încadrare va fi stabilit la nivelul prevăzut de lege pentru anul 2022, care cuprinde gradațiile aferente tranșelor de vechime în muncă și, după caz, majorările salariului de bază/indemnizației de încadrare prevăzute în conținutul legii, potrivit prevederilor art. 38 alin. (6) din Legea-cadru.
În situația în care salariile de bază sunt stabilite la nivelul anului 2022, cuantumul sporurilor va fi determinat după cum urmează:
· Sporul pentru risc și suprasolicitare neuropsihică de până la 25% se va calcula la salariul de bază din 2022;
· Sporul pentru păstrarea confidențialității de până la 5% se va calcula la salariul de bază din 2022;
· Sporul pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase va fi determinat prin aplicarea procentului de până la 15% asupra salariului de bază din anul 2022, și nu prin menținerea cuantumului sporului pentru condiții de muncă din luna decembrie 2017, majorat cu 25%.
Acesta este acordat în baza Hotărârii Guvernului nr. 118/2018 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Justiţie” şi Curtea Constituţională.
Precizăm că, această modalitate de stabilire a salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare și a sporurilor începând cu luna ianuarie 2018, a fost agreată cu reprezentanții Curții de Conturi a României.
Totodată, MMJS a fost sesizat de către Federația PROJUST că instanțele nu își prevăd în proiectul de buget sumele necesare salarizării personalului care avansează în post, astfel că există situații în care angajați care au promovat sunt remunerați tot aferent vechilor funcții ocupate. Reamintim că este obligația ordonatorilor de credit de a prevedea în proiectul de buget un procent de 0,5% cu destinația achitării salariilor angajaților care avansează pe post.
Ministerul Muncii și Justiției Sociale atrage, de asemenea, atenția asupra prevederilor articolului 20, alineatele 6) și 7) din Legea 207/2018 privind organizarea judiciară, recent promovată, care intră în contradicție cu prevederile Legii 153/2007 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care prevede, la articolul 1, alineatele 1) și 4): “Prezenta lege are ca obiect de reglementare stabilirea unui sistem de salarizare pentru personalul din sectorul bugetar plătit din bugetul general consolidat al statului (…). Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, drepturile salariale ale personalului prevăzut la alin. (1) sunt şi rămân, în mod exclusiv, cele prevăzute în prezenta lege”. Astfel, promovarea de prevederi în legătură cu salarizarea specialiștilor IT din cadrul instanțelor și parchetelor, aparatului Consiliului Superior al Magistraturii, al Inspecției Judiciare și al Ministerului Justiției contravine prevederilor Legii 153/2017.