Încă un furnizor de gaze semnificativ renunță, dar de data asta doar temporar

Mihai Nicuţ (e-nergia.ro)

Gaz Vest, un furnizor cu 27.000 de clienți casnici, a anunțat ANRE că este nevoit să suspende pentru trei luni activitatea de furnizare, potrivit notificării trimise Autorității.

Notificarea, obținută întâi de Digi24, arată că Gaz Vest nu poate continua furnizarea din trei motive. Primul este cel invocat de restul furnizorilor care au crăpat deja – creșterea prețului gazelor. Al doilea ține de introducerea mecanismului de plafonare a prețului și de incertitudinea că furnizorii nu își vor recupera integral și la timp costurile suplimentare de la stat. Al treilea, care derivă din al doilea, ar fi atitudinea băncilor, care opresc finanțarea.

Iată integral notificarea:

“Cu regret vă informăm că, datorită evoluției prețului pe piață gazelor naturale din România dar și la nivel european, acestea traversând o perioadă extrem de dificilă, cu o volatilitate extrem de ridicată a prețului (de la 130 RON /MWh la începutul lunii octombrie la 900 RON/MWh în prezent) dar și a modificărilor legislative adoptate privind plafonarea prețului la gazele naturale furnizate, modificări care datorită neclarităţii privind cine și când acoperă costurile avute de furnizor pentru prestarea activității de furnizare au condus la suspendarea de către bănci a tuturor procedurilor de finanțare inițiate, GAZ VEST SA a fost nevoită să notifice ANRE suspendarea pe o perioadă de 3 luni a activității de furnizare.

Conform legislației în vigoare, clienții GAZ VEST SA vor fi preluați de către alți furnizori sau de către FUI, angajații GAZ VEST SA asigurând tot sprijinul pentru realizarea acestui transfer.

Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, privind modificările care urmează să fie adoptate în următoarea perioadă pentru Legea 259 ( ceea ce înseamnă că înşiși cei care au elaborat-o, în urma sesizărilor, și-au dat seama de neajunsurile acestei Legi) sperăm că neclaritățile invocate de sistemul bancar se vor clarifica astfel încât GAZ VEST SĂ să acceseze finanțările solicitate și că în maxim 3 luni să revenim în calitate de furnizori ai dumneavoastră.

Vă mulțumim pentru cei 20 ani în care am colaborat și vă informăm că pentru transferul către alți furnizori vă puteți adresa la: telefon 0257/348400 sau la email transferconsumator@gazvest.com.

În situația în care nu solicitați transferul către alt furnizor, veți fi preluat de Furnizorul de ultima instanță (FUI) desemnat de ANRE, fără costuri de transfer. Vă asigurăm de tot sprijinul și regretăm că sunteți obligați să treceți prin această situație”.

Gaz Vest are circa 27.000 de clienți casnici, potrivit Digi 24. Cel mai probabil, ei vor fi preluați de Engie în calitate de furnizor de ultimă instanță, dacă transferul se va face înainte de 31 decembrie. Întrucât suntem în perioada de aplicare a legislației de protecție a consumatorilor pe timpul iernii, ei vor plăti prețul plafonat de 375 de lei/MWh de gaz.

Engie este desemnat FUI cu cel mai mic preț în decembrie, după ce a fost FUI și în noiembrie. în această calitate, compania a preluat circa 65.000 de clienți, de la furnizorii concurențiali care au renunțat. Este vorba despre Progaz, GecaBuild, Tulcea Gaz, Arovi, Restart, Salgaz, Mehedinți Gaz, Oligopol și Electric&Gas Power Trade.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

  1. Cand au auzit de „liberalizare” , multi ciocoflenderi s-au bagat la ‘naintare; ciocoflenderii percep liberalizarea … hoteala la drumu’ mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW