Surpriza vine la TVA. Deși unii consideră că cererea de bunuri este în scădere, cifrele ce reprezintă TVA plătit la stat în octombrie 2020 sunt comparabile cu cele din aceeași perioadă a anului trecut. Sume mai mari s-au plătit și pentru angajați, sub forma CAS și CASS. Care sunt explicațiile?
Suma încasată efectiv în luna octombrie de către Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj este mai mare cu câteva milioane de lei față de suma ce reprezintă impozitele și taxele încasate în aceeași lună a anului trecut, când nu era pandemie. În octombrie 2019, Fiscul doljean încasase aproximativ 342 milioane de lei de la firmele și persoanele fizice din județ. În octombrie 2020, suma a crescut la 348 milioane de lei.
Cu toate că ne aflăm în plină pandemie, iar statul a prelungit până în decembrie termenul până la care se pot achita dările, firmele doljene au achitat deja către Fisc. Vom analiza în cele ce urmează care a fost cauza creșterilor de încasări, în vistieria statului.
Până atunci, analizăm pe bugete încasările Fiscului doljean.
Mai mulți bani din TVA
Firmele doljene au virat în octombrie la bugetul de stat 160 de milioane de lei. Suma este similară cu cea plătită în octombrie 2019. Defalcat, dintre impozitele plătite la bugetul de stat, impozitul pe venit a fost similar ca valoare cu cel din octombrie 2019, de 40 de milioane de lei. Și impozitul pe profit a fost pe aproape. Ușor mai crescut în octombrie 2020 (33,5 milioane de lei), față de cel din octombrie 2019 (32,9 milioane de lei).
Paradoxal, deși sunt voci care afirmă că nu se mai înregistrează același consum de bunuri și servicii în pandemie ca înainte, în octombrie încasările din TVA au fost ușor mai mari decât în luna similară a anului trecut. Fiscul doljean a încasat luna trecută 48,8 milioane de lei. În timp ce în octombrie 2019 încasase 48,4 milioane de lei.
Valoarea totală a contribuțiilor a crescut
Încă o surpriză a apărut la contribuțiile achitate de contribuabili, pentru angajații lor. Deși suntem în pandemie, sumele plătite de firmele doljene sub forma contribuțiilor pentru angajați sunt mai mari. Contribuțiile la asigurările sociale (CAS sau contribuția la Pensii) au fost de 129 de milioane de lei în octombrie 2020. Anul trecut, în aceeași lună, fuseseră de 124 milioane de lei.
Și sumele achitate la CASS (contribuția de asigurări sociale de sănătate) au fost mai mari anul acesta, în luna analizată. Adică, au totalizat 54,8 milioane de lei, față de 53,6 milioane de lei, anul trecut.
Explicația ar fi aceea că firmele și-au achitat contribuțiile salariaților la termenele scadente, pentru a beneficia de avantajele fiscale oferite de stat, pentru personal. Unele avantaje fiscale se întorceau către firme doar după ce acestea achitau o parte din contribuții către stat. Deci, firmele trebuiau sa evidentieze in acte toti salariatii, daca doreau avantaje fiscale pentru ei, pe perioada pandemiei.
De ce au plătit firmele mai mulți bani la Fisc
Carea ar fi explicația acestor încasări mai mari la ANAF, în plină pandemie? GdS a adresat o serie de întrebări la AJFP Dolj. Explicația lor este aceea că datorită facilităților fiscale oferite în această perioadă, firmele și-au plătit dările la stat.
“Din analiza datelor se constată o creștere a încasărilor la bugetul general consolidat în luna octombrie 2020 față de octombrie 2019, în cuantum de 6.711.655 de lei, creștere ce s-a datorat, în principal, accesării de către contribuabili a facilităților fiscale acordate în baza OUG 69 din 14 mai 2020, pentru modificarea și completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, precum și pentru instituirea unor măsuri fiscale, respectiv Legea 114 din 8 iulie 2020 privind aprobarea OUG 90/2020, pentru modificarea OG 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale, precum și pentru modificarea altor acte”, se arată în răspunsul AJFP Dolj către GdS.
Concret, firmele au beneficiat de o bonificație de 10% din valoarea impozitelor și a contribuțiilor, dacă își achitau impozitele înainte de termenul scadent. Și încă mai beneficiază de acest beneficiu fiscal. Cine a avut bani, a plătit în avans.
De asemenea, firmele care își achită până la 15 decembrie sumele restante evidențiate până la data de 31.03.2020 vor beneficia de anularea accesoriilor. Acesta este un avantaj real pentru firmele cu datorii, deoarece, de multe ori, valoarea accesoriilor (dobânzi și penalități) este aproape egală cu debitul.
În anul 2020, un număr de 12.258 de agenți economici și-au plătit obligațiile fiscale la termen, informează AJFP Dolj, la solicitarea GdS. De asemenea, pentru 290 de agenți economici s-au înregistrat eșalonări la plata datoriilor. Unii beneficiază de anularea accesoriilor, dacă achită debitele la termenele legale.
Bonificații și pentru anul 2021
OUG 69/2020 care a modificat Codul fiscal prevede ca de anul viitor să se poată acorda bonificații pentru firme și în cazul în care își achită în avans contribuțiile la Sănătate. La art 174 din Codul fiscal s-au introdus două aliniate. Acestea sună astfel: “(23) Începând cu anul 2021 se pot acordă bonificații de până la 10% din contribuția de asigurări sociale de sănătate. Nivelul bonificației, termenele de plată și condițiile de acordare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat.
(24) Procedura de aplicare a prevederilor alin. (23) se stabilește prin ordin al ministrului finanțelor publice”.