Donald Trump a depus jurământul în fața națiunii, a mai mulți foști președinți și a tuturor judecătorilor de la Curtea Constituțională, devenind cel de-al 47-lea Președinte al Statelor Unite ale Americii într-o zi specială pentru tot ce înseamnă SUA și libertățile acesteia, Ziua Martin Luther King.
„Începe epoca de aur a Americii”, a fost fraza cu care Trump a deschis discursul de după depunerea jurământului. „De azi, țara noastră va înflori și va fi respectată din nou în întreaga lume. Vom fi invidiați de toate națiunile și nu vom mai permite să se profite de noi”, a continuat acesta.
Noul președinte al SUA a prezentat și principalele decizii pe care le va semna în prima zi de mandat, un punct important fiind că la granița de sud a SUA va fi instaurată starea de urgență, iar armata va fi trimisă acolo. Toate intrările ilegale vor fi oprite, iar „milioane şi milioane de străini criminali” vor fi întorși din drum. Mai mult, cartelurile au fost declarate organizații teroriste.
Trump vrea Canalul Panama și schimbă numele Golfului Mexic
Donald Trump a spus că va lua înapoi Canalul Panama. „China operează în prezent Canalul Panama și noi nu l-am dat Chinei”, a adăugat acesta, fără să precizeze cum va face acest lucru.
„Vom schimba numele Golfului Mexic în Golful Americii și vom pune numele unui mare preşedinte, William McKinley, pentru Muntele Denali din Alaska”. Muntele s-a numit McKinley până în mandatul lui Barack Obama care a luat decizia de a schimba acest lucru.
Conform lui Trump, McKinley „a fost un excelent om de afaceri și i-a dat lui Teddy Roosevelt bani pentru multe dintre marile lucruri pe care le-a făcut, inclusiv Canalul Panama, care a fost dat în mod prostesc țării al cărui nume îl poartă”.
Doar două genuri
Al 47-lea președinte al SUA a anunțat că va anula inițiativele DEI (diversitate, echitate, incluziune) în guvernul federal și, de asemenea, măsuri împotriva „cenzurii”.
„În această săptămână voi pune capăt politicii guvernului de a încerca să introducă rasa și sexul în fiecare aspect al vieții publice și private. Vom avea o societate care nu ține cont de culoare și care se bazează pe merit”, a spus Trump.
„Drill baby, drill”
Noul președinte a mai spus că America va deveni din nou o națiune producătoare și va declara urgență energetică, un prim pas în acest sens fiind renunțarea la Green New Deal și anularea mandatului privind vehiculele electrice, „salvând industria noastră auto și respectându-mi promisiunea față de angajații americani din industria auto. Cu alte cuvinte, veți putea să vă cumpărați mașina dorită, nu cea impusă”.
„Vom construi din nou automobile în America la un ritm la care nimeni nu ar fi putut visa în urmă cu doar câțiva ani. Le mulțumesc muncitorilor din industria auto a SUA pentru votul lor de încredere. Am câștigat enorm cu votul lor“, a adăugat Trump.
Cine a asistat la ceremonie?
Pentru prima dată în ultimii 40 de ani, ceremonia de învestire a președintelui a avut loc la interior, în Rotonda Capitoliului, din cauza vremii geroase de la Washington.
Pe lângă Joe și Jill Biden, au fost prezenți la ceremonie foștii președinți George W. Bush, Bill Clinton și Barack Obama. Bush și Clinton au fost însoțiți de soții, însă Obama a venit singur.
Dintre oficialii străini, în sală au fost prezenți Giorgia Meloni, prim-ministra Italiei, Javier Milei, președintele Argentinei și Han Zheng, vicepreședintele Chinei. Au fost prezenți și magnații tech Elon Musk (Tesla / X), Jeff Bezos (Amazon), Mark Zuckerberg (Meta), Tim Cook (Apple).
Înainte de ceremonie, Donald și Melania Trump au mers la Casa Albă unde au fost întâmpinați de Joe și Jill Biden, alături de care au și plecat spre ceremonie. Joe Biden i-a primit cu urarea „Bine ați venit acasă!”.
Desi Comisia Europeana nu se arata entuziasmata de Trump, in sinea ei ii pica foarte bine un presedinte american care, cel putin declarativ, doreste sa puna capat razboiului din Ucraina fara a mai sustine cauza lui Zelenski pana in panzele albe.
UE a fost scutita de a cere imperativ lui Zelenski sa cedeze teritorii si de a-i acorda azil politic dupa ce isi va termina cumva mandatul de presedinte care a expirat.
Trump va fi desigur dispus sa ii acorde lui Zelenski azil politic in SUA pentru a-l determina sa semneze mai repede un acord cu Rusia.
Iata ca exemplul lui Bashar Al-Assad poate fi urmat si de presedinti fara viitor din Europa.