20.3 C
București
luni, 12 aprilie

Începe să se facă lumină în afacerea Skripal?

Site-ul internet Bellingcat, cu baza în Marea Britanie, specializat în colectarea și analizarea informațiilor disponibile online – citat de corespondentul de presă francez la Moscova, Benjamin Quénelle – susține că a fost descoperită adevărata identitate a unui suspect în afacerea Skripal: un colonel din serviciul secret al armatei ruse.

La 13 septembrie, Ruslan Boshirov și «colegul» său Alexander Petrov au pretins într-un interviu difuzat de postul de televiziune Russia Today (RT) că nu au fost decât doi simpli turiști în localitatea britanică Salisbury și că nu au niciun amestec în tentativa de asasinare a fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale. Site-ul Bellingcat susține însă că Boshirov este, în realitate, un colonel din serviciul de informații al armatei ruse (GRU). Încet, încet, spune corespondentul de presă mai sus amintit, «se ridică valul ce a acoperit până acum afacerea Skripal». Boshirov, omul de afaceri amator de turism taman la Salisbury, pare să fie în realitate colonelul Anatoli Tchepiga. El și colegul său, un alt misterios turist, se află în centrul crizei diplomatice dintre Londra și Moscova după tentativa de asasinat, prin otrăvire cu gazul neurotoxic Novitchok, împotriva lui Skripal. Autoritățile de la Moscova, Vladimir Putin personal au susținut în permanenţă că nu au niciun amestec în scandalul Skripal, că suspectul identificat de către britanici este de fapt «un civil fără să fi comis vreo crimă». Împreună cu Alexandre Petrov, așa-numitul Ruslan Boshirov a povestit la postul de televiziune rus că au mers în Anglia în scop pur turistic, iar la Salisbury au fost interesați să viziteze catedrala celebră din orașul respectiv. Surprinzător, remarcă ziaristul francez Benjamin Quénelle, în interviul la Russia Today, cei doi pretinși turiști au admis că este posibil să se fi aflat în apropierea locuinței lui Skripal, dar fără să știe despre cine era vorba, insistând asupra ideii că «a fost vorba de o coincidență fantastică» de evenimente.

Un «erou al Rusiei», decorat de Vladimir Putin personal

Declarațiile celor doi «turiști» au provocat râs și glume în capitalele lumii, dar furie la Londra, urmată de anchete și contra-anchete. Un ziar în disgraţia Kremlinului, cotidianul economic RBK, a cercetat registrele diverselor societăți, întreprinderi pentru a găși numele Boshirov, dar nu a fost găsit. Site-ul de investigații Bellingcat, cu baza în Regatul Unit, a făcut cercetări în sursele disponible pe Internet, unde a găsit informații edificatoare în legătură cu Boshirov, respinse imediat de purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse. Pe baza fotografiilor desoperite în Internet, Bellingcat a făcut o apropiere între Ruslan Boshirov și Anatoli Tchepiga, a cărui carieră este prezentată în site-ul menționat. Acesta, născut în 1979 într-un oraș situat la frontiera cu China, a intrat la Academia militară la vârsta de 18 ani. Termină studiile cu rezultate excepționale și în 2001 este recrutat de GRU. În prezent are 39 de ani, este căsătorit și are un copil. În biografia sa figurează misiuni în Cecenia, dar și la frontiera ucraineană, la începutul conflictului din Donbas. În 2014, după o misiune îndeplinită cu brio, colonelul Anatoli Tchepiga, deja recompensat cu peste 20 de medalii, primește cea mai înaltă distincție, cea de «Erou al Rusiei», înmânată personal de Vladimir Putin.

Rusia respinge acuzațiile bazate pe informațiile site-ului Bellingcat

«Multe persoane se aseamănă», a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat în legătură cu asemănarea dintre suspectul identificat de Londra sub numele de Ruslan Bashirov și colonelul Anatoli Tchepiga, ofițer în GRU. «Nu știu cine este colonelul Tchepiga și de ce a fost decorat cu înalte distincții», a precizat Peskov în răspunsul la întrebarea ziariștilor. A promis că va verifica informațiile apărute în aceste zile, precum și lista decoraţilor. Peskov a spus din nou că Kremlinul își menține poziția conform căreia persoanele suspectate de britanici că l-au otrăvit pe Skripal sunt în realitate niște civili.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW