Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat în recentele sale vizite în Kenya, Nigeria și Senegal că acordurile privind infrastructura între unele state africane și China au făcut ca țările de pe acest continent să piardă controlul asupra datoriilor. Analiștii susțin că este luată în colimator inițiativa „One belt, One Road” și are drept scop minimizarea relațiilor chino-africane, pentru a crește influența SUA în Africa.
În timpul vizitei, ministrul nigerian de externe a respins categoric afirmațiile părtinitoare ale lui Blinken și a spus că „a constatat șansele incomensurabile de cooperare cu chinezii, care au experiență în proiecte de mare anvergură”.
De-a lungul anilor, multe intenții de ajutor ale SUA în Africa au rămas doar pe hârtie sau sunt condiționate politic. Washingtonul nu este interesat în mod real de dezvoltarea în zonă și bunăstarea africanilor, ci își folosesc interesele ca unealtă geopolitcă. Blinken a declarat în vizitele sale că SUA s-au întors în Africa. De fapt în ultimii 25 de ani SUA au dat uitării Africa.
Din contră, China tratează țările africane ca pe prieteni și și-a onorat angajamentele. Zilele trecute, un post de televiziune din Zimbabwe a publicat un documentar despre cum în orașul Victoria Falls s-au înregistrat foarte puține infecții cu COVID-19 și niciun deces, datorită utilizării vaccinurilor chinezești. Turismul și economia locală au căpătat vitalitate. În documentar se arată că peste 95% din vaccinurile din Zimbabwe sunt de producție chineză.
China este de 12 ani consecutivi cel mai mare partener comercial al Africii. În ultimii 21 de ani de la înființarea Forumului de Cooperare China-Africa, schimburile comerciale bilaterale au crescut de 20 de ori, iar investițiile indirecte chineze în Africa sunt cu 100% mai mari. Companiile chineze au modernizat peste 10.000 de kilometri de căi ferate și aproape 100.000 de kilometri de șosele. Au fost create peste 4,5 milioane de noi locuri de muncă datorită investițiilor chineze.
Dintr-un sondaj de opinie al companiei africane Afrobarometer reiese că China se clasează pe primul loc în ce privește influența în Africa. 63% din cei chestionați sunt de părere că influențele chineze în politica și economia țărilor lor sunt „foarte mari” sau „mari”, iar 66% consideră că influențele politico-economice ale Chinei în Africa sunt pozitive.