Asociația Help Autism continuă eforturile pentru a facilita accesul persoanelor cu Tulburare de Spectru Autist (TSA) pe piața muncii. În acest context, a lansat în România Ghidul de Angajare, un instrument valoros destinat companiilor care doresc să adopte politici de incluziune. Acest ghid este rezultatul proiectului european Autism Spectrum Pathways (ASP).
Autism Spectrum Pathways (ASP) este un efort colaborativ care implică cinci organizații partenere: PAGS – Profile, Assessment and Goal Setting (Belgia), coordonatorul proiectului, Asociația Help Autism (România), Fundația Synapsis (Polonia), Autism-Europe (Belgia) și Babel Idiomas (Spania). Pe lângă Ghidul de Angajare, pe website-ul oficial al proiectului european este disponibil și Raportul Național despre autism, care furnizează detalii despre cadrul legislativ referitor la angajarea persoanelor cu autism.
Ghidul de Angajare a fost lansat în cadrul evenimentuluiorganizat de Asociația Help Autism în România,„Incluziunea în piața muncii pentru persoanele cu autism: Realități, provocări și soluții practice”, care a avut loc pe 11 decembrie, la POINT HUB din București, în prezența reprezentanților societății civile, mediului privat, public și mass-media. La dialogul din cadrul evenimentului au participat Anca-Minodora Hentea, Secretar de Stat, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Petre Dinică, Director, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Daniela Bololoi, Președinte, Help Autism, Mărguța-Cristiana Căpitanu, HR Manager, și Cristian Ion, reprezentanți eMAG, din partea companiilor angajatoare, Dan Patzel, Acces Pass, și Lăcrămioara Toader, HR Business Partner, alături de Silviu Manda, angajat la Yves Rocher.
În cadrul evenimentului au fost dezbătute și analizate exemple de bune practici din România și din alte țări europene (Belgia, Spania, Polonia), ca urmare a studiului pe care organizațiile partenere ale proiectului le-au întreprins împreună.
Rapoartele de cercetare Autism Spectrum Pathways oferă o analiză detaliată a provocărilor legate de furnizarea de formare și oportunități de angajare pentru persoanele cu autism aflate în căutarea unui loc de muncă și este disponibil în 6 limbi (română, engleză, franceză, germană, poloneză și spaniolă).
Agenda evenimentului a inclus un dialog deschis cu publicul între reprezentanții mediului ONG, companiile angajatoare implicate în proiect, autorități și persoane cu autism deja integrate pe piața muncii. De asemenea, au avut loc prezentări interactive, axate pe soluții practice pentru angajatori interesați să includă în echipele lor persoane cu autism.
Câteva informații utile desprinse din ghid
Persoană cu autism sau Persoană Autistă?
Preferința poate fi diferită de la persoană la persoană, însă există un limbaj bazat pe identitate, ceea ce înseamnă să te referi la cineva ca la o „persoană autistă” și un limbaj bazat pe persoană, care include termenul „persoană cu autism”.
Ce abilități au persoanele cu TSA?
Deși TSA reprezintă o gamă variată, există unele puncte forte des întâlnite în cadrul acestei diversități, precum: seriozitatea, concentrarea, eficiența și memoria sporite, mare atenție la detalii și abilitatea de a recunoaște tiparele și structurile, conștiinciozitatea, predictibilitatea, abilități analitice sporite, un puternic simț al justiției sociale și al echității și, nu în ultimul rând, o perspectivă unică și gândire creativă. Astfel, angajații cu TSA pot deveni loiali și mai productivi cu până la 140% față de persoanele tipice și pot aduce perspective inedite în munca lor.
Dezvăluirea diagnosticului. Pro sau contra?
În ciuda stigmei percepute, persoanele care dezvăluie diagnosticul pot avea acces la adaptări rezonabile la locul de muncă, pot crește gradul de înțelegere din partea managerilor și colegilor și pot reduce mascarea la locul de muncă. Beneficiile dezvăluirii pot face ca persoanele cu autism să se orienteze mai ușor la locul de muncă și să obțină sprijinul de care au nevoie pentru a-și face treaba.
Beneficiile dezvăluirii diagnosticului | Riscurile dezvăluirii diagnosticului |
Accesibilizare rezonabilă Accesul la sprijin din partea colegilor Reprezentarea autismului Acces la programe adaptate la autism Evitarea mascării Construirea unor relații autentice Identificarea locurilor de muncă sigure | Refuzul cererilor de accesibilizare rezonabilă Discriminare Acomodări nepotrivite Stereotipuri și așteptări nerezonabile Prejudecăți legate de autism |
Persoanele cu autism sunt angajate în toate disciplinele și în toate sectoarele, unde abilitățile și punctele lor forte individuale contribuie în mod valoros la munca lor, iar cercetările au arătat că angajarea lor poate oferi un avantaj competitiv.
Care sunt avantajele pentru angajatori?
Stimulentele pentru angajarea persoanelor cu dizabilități, inclusiv autism, pot varia în funcție de țară și de legislația locală. În general, acestea includ credite fiscale, subvenții pentru adaptări la locul de muncă, programe de formare și de sprijin sau recunoaștere și premii pentru promovarea incluziunii.
Cum pot deveni angajatori incluzivi?
Angajatorii care doresc să devină incluzivi pot consulta Ghidul de Angajare, ONG-urile de profil și planurile naționale privind autismul, precum și inițiativele europene – cum ar fi „Pachetul privind ocuparea forței de muncă” din cadrul Strategiei europene pentru drepturile persoanelor cu dizabilități 2021-2030.
Proiectul Help HIRE, inițiat de Asociația Help Autism, este o inițiativă pentru companii și societate, având ca scop sprijinirea integrării pe piața muncii a persoanelor cu autism ajunse la maturitate, după ce au beneficiat de terapie în copilărie. Sub motto-ul „Pot singur să am un JOB”, proiectul își propune să creeze oportunități pentru persoanele neurodiverse, răspunzând unei nevoi reale de incluziune și independență. Help HIRE este un exemplu de responsabilitate socială, oferind sprijin atât angajatorilor, cât și persoanelor neurodiverse, în procesul de adaptare și integrare pe piața muncii. Pentru a-și extinde impactul, proiectul este în căutare de finanțatori și parteneri din mediul privat care doresc să contribuie la construirea unui mediu de lucru incluziv și să susțină persoanele cu autism în atingerea potențialului lor profesional.
Proiectul ASP este Finanțat de Uniunea Europeană. Opiniile exprimate sunt doar ale autorilor și nu reflectă neapărat opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executive pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană, nici EACEA nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.
Din 2010, Help Autism a susținut peste 3.300 de copii și adolescenți diagnosticați cu TSA (Tulburare de Spectru Autist) în programe de terapie desfășurate în cele 6 centre și la domiciliu. De la terapie specifică la programe de integrare școlară, de la sprijin pentru părinți la campanii de conștientizare și advocacy, Help Autism caută să ofere constant un spectru de soluții pentru copiii cu autism și familiile lor. Asociația Help Autism este astăzi cea mai mare organizație dedicată cauzei din România, fondator al rețelei RO TSA formată din peste 180 de organizații în autism.