Încolțit după rezultatele tot mai clare ale alegerilor, Donald Trump atacă în toate direcțiile și îngreunează transferul de putere

La două săptămâni după alegerile prezidențiale care l-au declarat învingător pe Joe Biden, Donald Trump transmite pe Twitter – modalitatea sa preferată – o avalanșă de acuzații de fraudă electorală și nu ezită să ia decizii prea rapide și fără coordonare la nivelul administrației, complicând transferul puterii către noul președinte ales.

Donald Trump susține în continuare că el este câștigătorul alegerilor de la 3 noiembrie, fără însă să prezinte probe, fără să dețină vreo confirmare privind comiterea de nereguli în procesul de votare și renumărare a voturilor. El este contrazis de propriile agenții angajate în supravegherea scrutinului. Săptămâna trecută, un comunicat publicat de mai multe organisme americane, inclusiv de Agenția pentru cybersecuritate și securitate internă, preciza că „nu există nicio probă privind existența unui sistem de vot care să fi șters, pierdut sau schimbat buletine de vot”. Donald Trump continuă să susțină că a câștigat alegerile în state importante cum ar fi Michigan sau Georgia, deși în Georgia au fost renumărate voturile cu rezultatul inițial în favoarea lui Biden.

Blocarea transferării puterii

Începând din 8 noiembrie, când a fost anunțată oficial victoria lui Joe Biden, cea mai mare parte a liderilor planetei l-au felicitat, consolidându-se astfel impresia că nimeni – nici în Statele Unite și nici altundeva – nu ia în serios acțiunile în justiție angajate de echipa lui Donald Trump. De altfel, majoritatea acestor demersuri în justiție au fost deja respinse de tribunale în lipsă de probe.

Atitudinea președintelui învins în alegeri îi divizează – remarcă presa americană – inclusiv pe republicanii din Congresul american. Unii l-au susținut public în acuzațiile de fraudare a alegerilor, numeroși alții au păstrat tăcerea în așteptarea rezultatelor finale, dar câțiva congresmeni influenți au recunoscut victoria lui Biden.

Demiteri în viteză de personal din administrație

Sub impresia că alegerile au fost fraudate și nu i se dă dreptate, Donald Trump a anunțat marți – pe Twitter – destituirea lui Chris Krebs, șeful agenției guvernamentale ce a avut misiunea de a garanta securitatea scrutinului prezidențial și care a declarat public că nu a existat niciun fel de fraudă electorală. Fosta candidată la președinție, senatoarea Elizabeth Waren, a calificat această destituire drept „abuz de putere” comis de președintele încă în funcțiune. La fel a procedat Donald Trump în cazul șefului Pentagonului, Mark Esper. Reamintim că acesta a încercat dezamorsarea tensiunilor de după moartea afro-americanului George Floyd și a pledat pentru păstrarea satu-quo-ului în Irak și Iran. Donald Trump l-a demis, tot prin Twitter, cu efect imediat, și evident pentru presa americană din rațiuni politice.

O problemă o reprezintă graba cu care Trump ia decizii cu implicații strategice. Noul ministru al Apărării, un personaj fidel preşedintelui Trump, a anunțat deja punerea în aplicare a deciziei pripite privind reducerea efectivelor militare americane din Afganistan și Irak.

Între timp, Joe Biden acționează pentru a-și contura propria administrație

În primul rând, Biden s-a întreținut cu mai mulți șefi de stat de pe planetă, prilej cu care a evocat poziția sa în unele chestiuni importante actuale.

Luni, el a cerut Congresului să voteze rapid un nou plan de ajutorare a economiei fragilizate de pandemia Covid-19. A avertizat că multe persoane vor continua să moară dacă nu există coordonare la nivel național.

Joe Biden și-a numit, între timp, o serie de membri ai echipei de campanie în posturi importante ce-l vor însoți la Casa Albă. Vor figura multe femei, precum și un influent ales de culoare.

O informație interesantă apărută în presa franceză: Fidel imaginii sale de „rasambleur”, Biden ar dori să numească în echipa sa unul sau doi republicani. Între numele vizate figurează Janet Yellen, fosta președintă a Rezervelor federale americane, afro-americanul Roger Ferguson, multă vreme la conducerea unuia dintre cele mai mari fonduri americane de pensii, Meg Whitman, o fostă șefă de întreprindere care a candidat la funcția de guvernator republican al Californiei sau Mellody Hobson, una dintre femeile de culoare cele mai influente în Wall Street.

Foto: By Shealah Craighead – White House, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63768460

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW