Încrederea românilor în apartenența la UE a pierdut 10 procente în șase luni, arată datele celui mai recent Eurobarometru.
In septembrie 2018, 49% dintre romani mai valorizeaza pozitiv apartenenta la UE, un procent mai mic cu 10 puncte fata de cel din luna aprilie 2018 si cel mai mic din ultimii doi ani, informează ziare.com.
63% dintre romani si-ar dori ca Parlamentul European sa aiba un rol mai puternic, fapt ce ar putea explica această scadere a increderii romanilor in UE. O alta explicatie ar putea fi faptul ca multi romani au emigrat in ultimele luni. Numai in Germania, arata datele, romanii constituie cel mai numeros val migrator.
In contextul Brexit-ului, la nivel european exista un grad de apreciere fata de apartenenta la Uniunea Europeana de 62%, in septembrie, comparativ cu 60% in aprilie 2018, acesta fiind la un nivel record din 1983 incoace. Indicatorul care masoara ponderea celor care cred ca tara lor a beneficiat de pe urma apartenentei la UE e, si in el, in crestere: 68% dintre europeni.
In ceea ce priveste numarul romanilor care cred ca tara a avut beneficii de pe urma apartenentei la UE, si aici dinamica este ascendenta: 64% in septembrie, fata de 71%, in aprilie 2018.
In cazul organizarii unui referendum privind apartenenta la UE, 66% dintre europeni (65% dintre romani) ar vota pentru ca tara lor sa ramana membra, notează ziare.com.
Eurobarometrul Parlamentului European aminteste, de altfel, protestele masive de la Bucuresti si mai ales manifestatia din 10 august, cand „zeci de mii de romani care traiesc si muncesc in Europa au manifestat in centrul Buucrestiului fata de coruptie si masurile guvernului.In vreme ce manifestatii similare au avut loc in orasele mari din tara, numai in Capitala Politia a utilizat forta”.