Din cauza unei probleme tehnice depistate la lansator, Agenția spațială indiană a anulat lansarea misiunii Chandrayaan-2 cu mai puțin de o oră înaintea decolării prevăzute pentru luni. Această expediție pe Lună, amânată de mai multe ori, urmează să permită Indiei să devină a patra națiune care pune piciorul pe satelitul nostru, după Rusia, SUA și China.
Corespondenții agențiilor internaționale de presă aflați la locul expediției au relatat că numărătoarea inversă era în noaptea de duminică spre luni aproape de final, când Agenția spațială indiană (ISRO), cu doar 56 de minute înainte de decolare, a anulat lansarea celei de a doua misiuni lunare. «O problemă tehnică a fost remarcată în sistemul de lansare a vehiculului», a anunțat ISRO printr-un mesaj pe Twitter. «Data viitoarei lansări va fi anunțată ulterior». Problema este, în opinia lui Ravi Gupta, fost cercetător la agenția militară Defence Research and Development Organisation (DRDO), că dacă lansarea nu are loc în cursul următoarelor 48 de ore, ea ar putea fi amânată pentru câteva luni, «până ce va exista o fereastră de lansare oportună». Experți în domeniu spun că, odată cu această misiune lunară, India va deveni cea de a patra țară care amplasează un echipament pe Lună, după Rusia, Statele Unite și China. În 2008, o misiune spaţială indiană s-a apropiat de Lună, plasând o sondă în orbita lunară.
De ce este explorată fața ascunsă a Lunii
De data aceasta, Chandrayaan-2 urmează să permită aterizarea unui mic rover în greutate de 25 kg., supranumit Pragyana, la Polul sud al Lunii. Acesta va fi acompaniat de un aterizor și de un nou orbitor. Tot ansamblul este propulsat în atmosferă de o rachetă GSLV-MkIII, cel mai puternic lansator indian, echivalentul fostei rachete europene Ariane 4.
India, specializată în misiuni spațiale cu costuri mici
Prevăzută inițial pentru 2013, misiunea lunară Chandrayaan-2 a fost amânată de mai multe ori. New Delhi a consacrat o sumă foarte modestă, de 140 milioane de dolari, acestei expediții. Programul spațial indian s-a remarcat de altfel în ultimii ani printr-o combinație între ambiție și sobrietate bugetară, cu costuri operaționale mult inferioare celor ale omologilor lor în lume. Agenția spațială indiană (ISRO) are deja stabilită trimiterea în 2022 a unui echipaj de trei astronauți în spațiu, primul zbor indian cu ființe umane la bord. Cercetătorii indieni în domeniu lucrează în prezent și la elaborarea propriei stațiuni spațiale, așteptată în cursul următorului deceniu.