Comandantul navei organizației neguvernamentale spaniole Proactiva Open Arms, ancorată la câteva sute de metri de portul din Lampedusa, a descris vineri o situație «explozivă» în rândul migranților, cărora le-a fost interzisă debarcarea.
După evacuarea, în noaptea de joi spre vineri, a unui grup de 13 persoane care aveau nevoie de îngrijiri medicale, la bordul navei au mai rămas 134 de migranți. Ei se aflau pe navă de mai bine de două săptămâni. «Toți sunt prăbușiți psihic, situația a devenit greu de controlat», a descris comandantul navei, Marc Reig, pentru postul de televiziune spaniol TVE. «Situația este pe punctul de a exploda».
Migranții vor să se arunce în mare
«Este inuman comportamentul autorităților italiene. Suntem aproape de coastă și migranții ar putea să ajungă înotând…Vor să se arunce în apă», a avertizat căpitanul. Într-un mesaj pe Twitter, ONG-ul spaniol evocă de asemenea amenințări cu sinuciderea… migranții cer debarcarea din motive umanitare urgente. «Nu voi ceda», a continuat să spună ministrul de Interne Matteo Salvini, motivând că Proactiva Open Arms «își bate joc de lume pentru a nu știu câta oară». În legătură cu cele 13 parsoane care au fost deja debarcate urgent din motive de sănătate, Salvini a spus că toate, cu excepția uneia care avea otită, erau bine-mersi. Matteo Salvini a acuzat nava Open Arms că, vreme de mai multe zile, a făcut multiple piruete în Mediterana pentru a colecta cât mai mulți migranți pe care să-i aducă în Italia…«Aceste ONG-uri nu fac decât să se dedea la lupte politice pe spinarea migranților și contra țării noastre», a mai declarat Salvini.
S-a ajuns deja la un acord european, dar Salvini refuză să permită debarcarea
«Este o situație de neînțeles, în care persoane sunt blocate în mare vreme de săptămâni, a estimat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene referindu-se la refuzul în continuare al lui Matteo Salvini de a permite debarcarea migranților de pe nava Open Arms pentru a fi repartizați la cele șase țări europene care au anunțat că acceptă fiecare o parte din migranții respectivi. În opinia Comisiei, orice țară din Europa trebuie să accepte debarcarea «rapidă». «Încă o dată, omologii mei europeni ne-au întins o mână», a relevat într-o scrisoare deschisă adresată de premierul Giussepe Conte ministrului de Interne Matteo Salvini, reproșându-i că s-a concentrat obsesiv în activitatea sa pe tema imigrației.